KRIZA EUROZONE

Hoće li Bundestag srušiti euro i Angelu Merkel?

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 06.09.2011 15:44
  • Objavljeno 06.09.2011 u 14:27
angela merkel euro

angela merkel euro

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Budućnost eura i dalje je neizvjesna s obzirom da njemački mediji izvještavaju da kancelarka Angela Merkel nema dovoljno glasova u koaliciji da u Bundestagu izglasa novi, u EU već dogovoreni paket stabilizacijskih mjera

Novi paket mjera pomoću kojeg se pokušava stabilizirati euro nailazi na otpor u vladajućoj koaliciji najmoćnije europske zemlje.

Kako javljaju njemački mediji, kancelarka Angela Merkel nije sigurna može li računati na to da će zastupnici njezine konzervativno-liberalne koalicije podržati spas eura u Bundestagu.

S obzirom na negativan stav njemačke javnosti, kojoj se čini da plaća tuđe dugove, sve veći broj zastupnika CDU-a i liberala (FDP) razmišlja da u parlamentu ne podrži ono što je Merkel dogovorila s ostalim liderima EU-a, prvenstveno francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem

Da nije riječ tek o paničnim špekulacijama, nego o realnom razvoju događaja, pokazalo je probno glasanje održano u ponedjeljak navečer na sjednici parlamentarnih frakcija CDU-a i FDP-a. Iako se uspjela skupiti većina glasova, 12 zastupnika CDU-a glasalo je protiv, dok je sedam bilo suzdržano.

Među liberalima ih je dvoje protiv, a četvero suzdržanih. Crno-žuta koalicija ima većinu od 19 zastupnika u Bundestagu, što znači da je upitno hoće li novi paket za spas eura proći kada dođe na dnevni red.

Članovi vladajuće koalicije koji su glasali protiv počeli su agitirati i da se zaustavi slanje novčane pomoći Grčkoj pa je zastupnik CDU-a Michael Fuchs izjavio za Bild da će se sredstva poslati 'tek nakon što Europska komisija, Europska centralna banka i MMF potvrde da Grčka ispunjava sve uvjete'. Slične stavove iznose i neki zastupnici FDP-a.

To znači da će se Angela Merkel možda morati obratiti opoziciji za pomoć te njezinim glasovima progurati spas eura u Bundestagu! Iako se smatralo da će SPD i Zeleni automatski glasati za spas eura, oni sada napominju da se ne može očekivati od njih da na životu drže vladu koja nema parlamentarnu većinu. Glavna tajnica SPD-a Andrea Nahles izjavila je da 'socijaldemokrati ne mogu dati Merkel bjanko ček' te da je to proba za političku odgovornost u vladajućoj koaliciji.

Inače, novi europski fond za stabilizaciju eura (EFSF) trebao bi raspolagati sa 780 milijardi eura, od čega Njemačka treba dati između 211 i 253 milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi