LEGALIZACIJA BESPRAVNE GRADNJE

HNS traži da Bandić ukine komunalni doprinos za sirotinju

20.12.2012 u 12:39

Bionic
Reading

'Ne postoji četiri ili pet zona za plaćanje komunalnog doprinosa u Zagrebu. Postoje dvije. Oni koji nemaju ništa i oni koji imaju. Ovakav prijedlog gradonačelnika o plaćanju komunalnog doprinosa za one koji moraju legalizirati svoje objekte ne drži vodu', kazao je predsjednik GO-a HNS-a Dragan Kovačević na konferenciji za novinare

Narodnjaci smatraju da su cijene komunalnog doprinosa u Zagrebu velike te da odluka koju predlaže gradonačelnik neće riješiti pitanje ilegalne gradnje.

'Aplicirat ćemo na klubove zastupnika i gradonačelnika da predlože novi model jer ako ne budemo svi surađivali, ova legalizacija neće uspjeti', dodao je Kovačević. Prema prijedlogu HNS-a, najugroženijim građanima legalizacija bi bila besplatna, a za one koji ipak imaju nešto novca smatraju da bi popust trebao iznositi i do pedeset posto.

Morana Paliković Gruden
upozorila je da problem ilegalne gradnje nije od danas te da je gradonačelnik s njime upoznat već dugo vremena.

'Gradonačelnik nije danas shvatio da ljudi nemaju novca. Sasvim sam sigurna da je mogao davno posložiti cijene, tako da se velik broj građevina ne sagradi ilegalno', zaključila je Paliković Gruden.

Podsjetimo, Bandić je predložio da se komunalni doprinos u sve četiri zone smanji u rasponu od 15 do 30 posto te da građani koji ulaze u kategoriju socijalnog statusa imaju pravo na besplatne usluge geodeta i arhitekata koje bi umjesto njih platio Grad. U Zagrebu je danas oko 17 tisuća bespravno sagrađenih objekata.