REFERENDUMOM NA GRADONAČELNIKA

HNS ruši Bandića, Holding se zadužuje 700 mil. kuna

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.06.2010 17:25
  • Objavljeno 29.06.2010 u 16:28
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

HNS će izići s inicijativom za raspisivanje referenduma o povjerenju gradonačelniku Milanu Bandiću najavio je predsjednik zagrebačkog ogranka stranke na današnjoj Gradskloj skupštini

'Ovo nema veza sa Milanom Bandićem, već sa činjenicom da grad Zagreb i njegova izvršna vlast više ne funkcionira te zbog toga su građani u opasnosti', kazao je Kovačević

Referendum bi, neslužbeno se doznaje, mogao biti raspisan u rujnu, a za njega bi vrijedila pravila igre iz novog Ustava, odnosno na njega ne bi trebalo izaći 50 posto upisanih birača što je do sada bio slučaj.

Kako bi gradski zastupnici izbjegli novu epizodu oko upisa proširenog sastava Skupštine Zagrebačkog Holdinga u registar Trgovačkog suda Skupština Grada Zagreba danas je imenovala novu Skupštinu na izvanrednoj sjednici.

Zaključak o predstavnicima Grada u Skupštini u trgovačkim društvima usvojen je s 32 glasa za, četiri glasa protiv (HSS) i šest suzdržanih (HDZ).

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem istaknuo je da se Zaključak o predstavnicima Grada Zagreba u Skupštini u trgovačkim društvima donosi u skladu s odredbama Statuta grada Zagreba tako da u trgovačkim društvima u kojima Grad ima sto posto uloga, Grad Zagreb - kao jedinog člana društva - predstavlja 11 gradskih zastupnika. Oni će između sebe izabrati jednog predstavnika koji će u svojstvu zajedničkog zastupnika voditi sjednice i potpisivati akte Skupštine.

Tijekom rasprave o toj prvoj točki dnevnog reda oporbeni su zastupnici kritički raspravljali o problemu nelikvidnosti Zagrebačkog holdinga.

Tako je Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) rekla da Zagrebački holding ima osam milijarda kuna duga, na što je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla da je osam milijardi kuna zaduženje Holdinga, a ne dug.

Dragan Kovačević (HNS) ustvrdio je da je sva odgovornost na predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Ivi Čoviću i smatra da je Holding pred stečajem.

Darko Vuletić (HSS) žalosnim je ocijenio da je Zagrebački holding kao najveća firma u Hrvata u takvoj situacija, te rekao da je to posljedica i "priče u Gradskoj skupštini". Rekao je kako je bilo rečeno da se politika neće miješati u rad Holdinga i utjecati na njegov rad, ali se dogodilo suprotno.

Zatražio je da se jasno kaže tko je pozicija, a tko opozicija u gradu Zagrebu. Dodao je da su svi sada dobili pozicije unutar Zagrebačkog holdinga, a njega osobno kao predsjednika Kluba i gradske organizacije HSS-a, nitko nije zvao.

Jasen Mesić (HDZ) rekao je kako iz Holdinga dolaze informacije da je na početku stečaja te kako misli da su izbori za Skupštinu i za gradonačelnika jedino rješenje.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović novinarima je izjavio kako problem nelikvidnosti u Zagrebačkom holdingu nije veći nego u svim poduzećima u Hrvatskoj i riješit će ga se mjerama koje planiraju poduzeti. Najavio je zaduženje na međunarodnom tržištu zbog realizacije investicijskog programa u ovoj godini. Neslužbeno se doznaje da će zaduženje biti između 700 i 900 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi