SVAĐE U KOALICIJI

HNS prijeti izlaskom iz Vlade, Jakovčić traži rekonstrukciju

28.02.2013 u 07:32

Bionic
Reading

Svađe u koaliciji dosegnule su vrhunac: HNS prijeti izlaskom iz Vlade, ako SDP ustraje na porezu na nekretnine, a šef IDS-a Ivan Jakovčić zatražio je, u sinoćnjoj 'Temi dana' HTV-a, hitnu rekonstrukciju vlade, jer je 'Plan 21 mrtav'. Član predsjedništva HNS-a Jozo Radoš, u intervjuu Jutarnjem listu, poručuje kako je HNS-u potpuno ne prihvatljivo uvođenje poreza na nekretnine

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Joso Radoš istaknuo je kako bi porez na nekretnine ugrozio stotine tisuća građana i da ovo nikako nije trenutak za njegovo uvođenje.

'Ideja HNS-a je bila da se taj zakon primjenjuje kad budemo imali gospodarski rast. Iza nas je pet godina pada BDP-a, oko 20 posto pao je životni standard, i svako novo opterećenje može biti problematično. Stoga je logično da zakon bude donesen onda kad ga građani mogu lakše podnijeti. A s druge strane, ne smiju se zanemariti ni tehnički prigovori zakona - nemamo fiskalni registar, postupak legalizacije tek je krenuo, zemljišne knjige nisu sređene...', rekao je Radoš u intervjuu Jutarnjem listu.

Dodao je i kako je uvjeren da će Zoran Milanović i Slavko Linić ipak odustati od svoje namjere, 'jer respektiraju strateškog koalicijskog partnera te da HNS neće morati napuštati Kukuriku koaliciju'.

Predsjednik IDS-a pak kazao je kako se dalje ne može bez rekonstrukcije Vlade.

Plan 21 je mrtav, građani nam ne vjeruju, moramo napraviti novi plan za novi dan, jer ovaj nije uspio', rekao je čelnik IDS-a u HTV-ovoj Temi dana.

Smatra da treba biti korektan prema građanima i kazati im da neće biti gospodarskog rasta ove godine, kao što nije bilo niti lani, te da ćemo na kraju godine imati ponovo problema s proračunom. Nezadovoljan je i odlukom o rezanju plaća u javnom sektoru.

'To nije bio koalicijski ugovor, nego odluka SDP-a kao najveće stranke. Da se mene pitalo, predložio bih progresivno oporezivanje', zaključuje Jakovčić.