JAČANJE KUKURIKU KOALICIJE

HNS/HSU najuspješniji na izborima za varaždinske mjesne odbore

30.05.2011 u 19:48

Bionic
Reading

Sa 63 od ukupno mogućih 150 mandata koalicija Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata i Hrvatske stranke umirovljenika bila je najuspješnija na nedjeljnim izborima za vijeća mjesnih odbora (MO) grada Varaždina čije je glavno obilježje slab odaziv birača - prosječan odaziv je bio 14 posto

Rijetki birači, nakon kandidata koalicije HNS-HSU (izabrana 63 vijećnika, a prije četiri godine 52), najviše su glasova dali kandidatima SDP-a (izabrana 35, a 2007 - 17 vijećnika), HDZ-a (23) i HSLS-a (15), dok su Hrvatski laburisti te HSS i Nezavisna lista Poljane Biškupečke dobili šest, odnosno po četiri vijećnička mjesta.

U 1. MO Varaždin devet vijećničkih mjesta ravnopravno su podijelili HNS-HSU, SDP i HDZ, koji je tu ostvario najbolji rezultat, čak i bolji nego prije četiri godine. HNS je ostao na istom broju vijećnika, SDP je sada dobio dva više, a HSLS, koji je imao tri, iduće četiri godine neće imati nijednog vijećnika.

Narodnjaci su ojačali u 2. MO, gdje će ubuduće imati pet umjesto četiri vijećnika, dok će SDP imati tri umjesto dva. HDZ ostaje na jednom, HL-SR dobili su dva mjesta, dok HSLS više neće imati nikoga, a prije je imao četiri vijećnika.

SDP će s pet vijećnika biti najzastupljeniji u vijeću 3. MO, što je za jedan više nego dosada. HNS-HSU zadržao je na četiri, a HDZ je s dva došao na tri vijećnika, dok je HL-SR uspio osvojiti jedno mjesto u vijeću.

U vijećima 4. MO i 5. MO tradicionalno će najzastupljeniji biti HNS-HSU, iako je i tu SDP ojačao, odnosno zadržao raniji broj vijećnika. Nasuprot tome, najviše je izgubio HSLS koji u oba vijeća ima tek jednog, a dosad je imao osam vijećnika.

Na Banfici je tradicionalno najjači SDP, koji će ubuduće imati sedam umjesto četiri vijećnika, a dobro je prošla i koalicija HNS-HSU koja će imati pet, dok su narodnjaci dosada imali tri vijećnika.

HSS, koji je gotovo nestao s varaždinske političke scene, imat će dva vijećnika u vijeću 7. MO Biškupec, kao i HDZ, a HNS je pao s četiri na tri vijećnika.

U rubnim MO najuspješnija je bila koalicija HNS-HSU, izuzme li se Poljana Biškupečka, Gojanec, Hrašćica i Zbelava.