PRITISAK NA MEDIJE

HND osudio Friščićev pritisak na novinarku HTV-a

16.06.2009 u 18:49

Bionic
Reading

Koprivničko-križevački ogranak Hrvatskoga novinarskog društva (HND) najoštrije je osudio pritisak potpredsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika HSS-Josipa Friščića na voditeljicu HTV-ova studija u Koprivnici Sanju Kos-Bojanić, ocijenivši da je 'riječ o apsolutno nedopustivu postupku dužnosnika na visokoj poziciji'.

Zbog toga što se Friščiću nije svidio njezin prilog o događajima u koprivničkome Domu za starije osobe nema pravo novinarku vrijeđati i psovati na primitivan i neciviliziran način te joj otvoreno prijetiti smjenom, priopćio je danas Izvršni odbor HND-ova ogranka Koprivničko-križevačke županije.

Smatra da bi se Friščić trebao zauzimati za jačanje demokracije u Hrvatskoj, a ne ju slabiti svojim postupcima. Dodavši da to nije izdvojen slučaj, HND-ov ogranak upozorava da su bipolariziranjem političke scene uoči prošlih lokalnih izbora pritisci na medije postali jači nego ikada. Također navodi kako se od novinara traži da se svrstaju po načelu "ili si s nama ili protiv nas", čime se ozbiljno ugrožava njihov neovisan položaj u društvu.

Ogranak podsjeća da je koprivničkoj redakciji Večernjega lista nedavno prijetio jedan od kandidata za gradonačelnika te od političara traži da se bave svojim poslom i da to dopuste i novinarima.

Solidariziramo se sa Sanjom Kos-Bojanić i drugim ugroženim kolegama te tražimo da političari koji prijete novinarima odgovaraju pred javnosti, kaže se u priopćenju.