ŠOK NA PRISAVLJU

Hloverka zamijenila Burića na mjestu direktora programa HTV-a

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 07.07.2010 13:24
  • Objavljeno 07.07.2010 u 10:26
Hloverka Novak Srzić

Hloverka Novak Srzić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Direktor programa HTV-a Domagoj Burić zatražio je da ga se zbog srčane aritmije razriješi dužnosti, a v. d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić kao zamjenu je predložio donedavnu šeficu informativnog programa HTV-a Hloverku Novak Srzić

Domagoj Burić nije se pojavio na sjednici Vijeća, a njegov je zahtjev pred vijećnicima iznio v. d. glavnog ravnatelja Josip Popovac

'Ostavku sam dobio 15. lipnja u pisanom obliku, a Burić u njoj navodida je riječ o ozbiljnim zdravstvenim problemima, odnosno o srčanojaritmiji i nizu problema koje ona uzrokuje te da mora, na preporukuliječnika, što prije napustiti stresan posao. Čovjek nije stroj izdravlje prije ili poslije plati', kazao je Popovac.

Na pitanje Anje Šovagović-Despot zašto je čekao dvadesetak dana da o tome obavijesti Vijeće i javnost, Popovac nije dao odgovor.

No zato je Stipić imao pripremljeno obrazloženje za svoj prijedlog: 'Hloverka ima sve kompetencije za ovu funkciju.'

Desetero kandidata

Na četvrti natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a javili su se: GoranRotim, Veljko Jančić, Karolina Krišto, Zoran Kalinić, Damir Tus, BrankoDebeljak, Nada Prkačin, Jozo Rajkovača, Josip Popovac i Duško Radić.No teško je da će se u svjetlu posljednjih događanja novi ravnateljuopće izabrati i sva je prilika da će se novi ravnatelj izabrati tekkad na snagu stupi novi Zakon o HRT-u po kojem će šefa svih šefova naPrisavlju izabrati predsjednik uprave HRT-a.

Nakon njegovih riječi, vijećnice Sanja Modrić i Marina Škrabalo podnijele su ostavku i napustile sjednicu Vijeća, a preostalih šestero vijećnika (Zvonko Milas, Siniša Grgić, Dragan Crnogorac, Ilija Rkman, Želimir Mesarić, Anja Šovagović-Despot) jednoglasno Hloverki dalo šestomjesečni mandat vršitelja dužnosti, a produljen je i mandat v. d.-u Informativnog programa HTV-a Renatu Kuniću.

U tom razdoblju trebao bi biti izabran novi direktor programa, ali prije njega morao bi biti izabran i novi glavni ravnatelj HRT-a što se danas čini nemoguća misija. Drugim riječima, svi imenovani v. d.-i svoj mandat će vjerojatno odraditi do kraja, a nije isključeno i da to bude i koji mjesec dulje.

'Ovo je vrhunski bezobrazluk', ustvrdila je Škrabalo, a na Stipićevu zamolbu da ne podnose ostavku, jer ih HRT treba, Modrić je uzvratila: 'Nisam ostavku dala pod temperaturom, pa je neću ni povući.' Nakon što je čuo što se dogodilo na PV-u, vijećnik Damir Grubiša najavio je da će razmotriti svoje članstvo u Vijeću, a Hašim Bahtijari drži da je 'članstvo u Vijeću izgubilo svaki smisao', ali da se s puta neće maknuti gorima od sebe.

Reakcija 'lijevih' vijećnica Modrić i Škrabalo sasvim je očekivana, jer su se osjetile prevarenima budući da su baš njih dvije dale svoj glas za produljenje trećeg tehničkog mandata Josipu Popovcu na kojem je 'desnica' u Vijeću tvrdo inzistirala. Pričalo se tada da je ljevica zauzvrat dobila 'glavu' Domagoja Burića, jer su mnogi bili nezadovoljni njegovim radom.

Burić je, doduše, sam otišao, da ga ne bi smijenili, ali konzultacije sa svim vijećnicima, što je bio interni dogovor između vijećnika sa Stipićem, o imenu v. d.-a nisu obavljene, već je v.d. ravnatelja HTV-a odlučio izaći s prijedlogom oko kojeg se očito konzultirao u Banskim dvorima.

Jer, kako drukčije protumačiti odluku da se na poziciju v. d.-a imenuje osoba čijim radom nitko nije bio zadovoljan, a njezinu ostavku u siječnju ove godine na mjesto šefice Informativnog programa podržali su isti ljudi koji su danas glasovali za njezino imenovanje na zahtjevniju funkciju.

Zanimljivo je da Hloverka dolazi na direktorsku poziciju u trenutku kada se na HRT-u sprema rezanje pretplate,restrukturiranje kuće, na snagu bi trebao doći i novi Zakon o HRT-u, ali i ono najvažnije - izborna godina samo što nije. 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi