ZASTUPNICE MUČI KLIMA

'Hladno mi je! Šaljem cvrkut za pomoć!'

13.06.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor sve je aktivnija u svojim komentarima na Twitteru. Dok je jučer zdušno bodrila hrvatsku nogometnu reprezentaciju, danas je putem društvene mreže uputila apel

'Tamo gdje sjedim u Saboru je užasno hladno. Nikakvi apeli i molbe za smanjenjem hlađenja ne pomažu. Zato šaljem cvrkut za pomoć', napisala je Kosor na svom profilu na Twitteru.

Bivša premijerka nije prva koja se požalila na klimu u sabornici. I ranije su se neki zastupnici po kuloarima žalili kako se u sabornici previše hladi, a na nisku temperaturu znali su se požaliti i TV snimatelji. Međutim neki su toliko hlađenje opravdavali činjenicom da zastupnici u sabornici moraju biti u odijelima pa im u ljetnim mjesecima zna biti vruće.

Čini se da je apel bivše premijerke upalio jer se hlađenje u sabornici ipak smanjilo, no Kosor nam je u izjavi rekla da to nije problem koji se stvorio danas.

'Gospođa Bečić je smrznuta kao ja. Ona je danas došla u zimskom kostimu i u zimskom kostimu sjedi u Saboru, a vani je 30 stupnjeva. Dobro smo odjevene, ali nakon pola sata sjedenja počnete se tresti. Čini mi se da je unutra temperatura ispod 15 stupnjeva, ali je i problem što na mjestu na kojem sjedim jako puše. Puše mi po glavi i po očima i već sada me oči peku. Teško se tako može raditi, teško se možete koncentrirati, teško možete čitati jer čovjek se stalno trese. Ne znam je li i zbog toga sabornica danas tako prazna. Prošle godine nije bilo tako. Osim toga, zbog ovakvog hlađenja troši se puno energije. Sljedeći tjedan, ako se ovako nastavi, morat ću se dodatno umatati u šalove pa se ispričavam zbog toga', kaže nam Kosor, obučena danas kao da je jesen.

Kako bi dokazala koliko joj je hladno, Kosor je novinare dotaknula i rukom, posve ledenom. No na hladnoću se nije požalila samo bivša premijerka. Na problem koji zastupnike muči već neko vrijeme upozorava i Mirela Holy.

'Činjenica je da se to iz ljeta u ljeto ponavlja i da je u sabornici doslovce kao u frižideru. Tu vam je konstantna bitka između muških zastupnika i žena zastupnica - muškarcima je uvijek vruće jer oni sjede u odijelima i sakoima dok žene dolaze nešto laganije odjevene. S obzirom na većinu u sabornici, uvijek muška strana pobijedi, nažalost', kaže nam Holy.

Upitana može li se u jakom hlađenju tražiti i opravdanje za praznu sabornicu, Holy kaže da to baš i nije tako, ali dodaje: 'Činjenica je da se može jedno vrijeme izdržati u sabornici, a onda obično zastupnici bježe u klubove da se malo ugriju.'

Čini se da je po pitanju muško-ženskih problema s klimom u sabornici Holy bila u pravu. Naime gotovo svi zastupnici s kojima smo razgovarali kažu da nemaju problema s hlađenjem u sabornici.

'Da sam na primjer u košulji, bilo bi hladno. Malo je jača klima, ali mislim da je to ok. Sasvim se ugodno osjećam u sabornici', rekao je HSU-ov Silvano Hrelja, doduše priznajući da zastupnicama koje su većinom u suknjama može biti hladno.