LIJEČNIČKI SINDIKAT zahtIjeva

'Hitno omogućiti da se napad na zdravstvenog radnika tretira kao napad na službenu osobu'

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2018 17:47
  • Objavljeno 19.03.2018 u 17:44
Renata Čulinović-Čaić

Renata Čulinović-Čaić

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U povodu napada na zdravstvenog radnika na njegovu radnom mjestu u Kliničkoj bolnici Dubrava, koji se dogodio u nedjelju, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio je u ponedjeljak od Vlade hitno pokretanje postupka izmjene Kaznenog zakona radi tretiranje napada na zdravstvenog radnika kao napada na službenu osobu.

Liječnički sindikat u pismu predsjedniku Vlade, ministrima zdravstva i pravosuđa, saborskom Odboru za zdravstvo i saborskim zastupnicima ističe kako je to samo jedan u nizu napada na liječnike i ostale zdravstvene radnike za vrijeme obavljanja njihova posla.

'HLS poziva Vladu, nadležna ministarstva i saborske zastupnike na hitnu reakciju zbog zaštite zdravstvenih djelatnika od agresije kojoj su izloženi na svojim radnim mjestima. Zdravstvene ustanove su svakodnevno poprišta verbalnih i fizičkih napada na liječnike i ostale zdravstvene djelatnike, a na naše apele, upozorenja i izvješća, koja smo dužni pismeno podnositi o incidentima, nema nikakvog odgovora niti reakcije', navodi u pismu predsjednika HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

>>> Pretučeni djelatnik bolnice Dubrava operiran i u dobrom je stanju

Ističe kako bi u vrijeme masovnog odlaska liječnika iz Hrvatske Vlada trebala aktivno i angažirano primjenjivati sve raspoložive mjere za zadržavanja liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj, za što dosadašnjom politikom nije iskazala interes.

'Upravo suprotno, odlazak liječnika se potencira nepriznavanjem reprezentativnosti liječnika u kolektivnom pregovaranju, neadekvatnim obračunom prekovremenog rada, a sada još i nepoduzimanjem bilo kakvih mjera u zaštiti naših života i zdravlja na radnom mjestu', poručili su iz HLS-a.

  • +2

Liječnici i ostalno medicinsko osoblje česta su meta nasilnika.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!