ZAPALJENA ZGRADA VLADE

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog Egipta

15.08.2013 u 21:24

  • +8

Neredi u Egiptu

Izvor: Reuters / Autor: Muhammad Hamed

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastaje se večeras kako bi raspravilo situaciju u Egiptu nakon što je u srijedu poginulo petstotinjak osoba u prosvjedu kojim Muslimansko bratstvo traži povratak svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Vijeće sigurnosti sastaje se na zajednički zahtjev Francuske, Velike Britanije i Australije

SAD: Napustite Egipat!

SAD je pozvao svoje građane da napuste Egipat.

'State Department upozorava američke građane da trebaju odgoditi put u Egipat a one koji žive tamo da ga trebaju za sada napustiti zbog socijalnih i političkih prilika', priopćilo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

Istodobno, SAD su objavile kako će preispitati pomoć Egiptu 'u svim oblicima' nakon što je američki predsjednik Barack Obama otkazao zajedničke vojne vježbe s Egiptom, predviđene za rujan, kao odgovor na krvavi obračun egipatskih snaga sigurnosti s prosvjednicima.

Dvoje visokih dužnosnika UN-a osudilo je u četvrtak krvavu represiju na prosvjedima potpore svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju te su upozorili na rizik represalija protiv kršćana, dok su istodobno vodeće zemlje EU-a pozvale egipatske veleposlanike u svojim prijestolnicama kako bi im prenijeli osudu eskalacije nasilja u Egiptu i pozvale na smirivanje situacije.

Posebni savjetnik glavnog tajnika Ban Ki-moona za prevenciju genocida Adama Dieng i posebna savjetnica Jennifer Welsh u zajedničkom su priopćenju "osudili velike ljudske gubitke" u Kairu izrazivši svoju "zabrinutost eskalacijom nasilja koje se nastavlja u Egiptu".

Dvoje UN-ovih dužnosnika posebice je izrazilo zabrinutost činjenicom da je jedan broj crkava i kršćanskih institucija bio metom napada u više egipatskih pokrajina nakon incidenata u Kairu. Također su pozvali sve Egipćane da izbjegnu upotrebu sile kako bi izrazili svoje neslaganje, a posebice u odnosu prema manjinama i vjerskim institucijama. UN-ovi dužnosnici traže od egipatskih vlasti brzu, neovisnu i učinkovitu istragu o okolnostima tragičnih događaja u Kairu i napadima na manjine i vjerske institucije.

Ranije je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay zatražila, u priopćenju objavljenom u Ženevi, istragu o djelovanju snaga sigurnosti u Egiptu nakon sukoba u srijedu.

Istodobno više je europskih zemalja zadnjih nekoliko sati pozvalo egipatske veleposlanike u svojim prijestolnicama (Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, Španjolska) kako bi osudili upotrebu sile. Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je egipatskom veleposlaniku Mohamedu Kamalu "kako treba napraviti sve da se izbjegne građanski rat" u njegovoj zemlji. Oslobađanje zatvorenika, uz poštivanje pravnih procedura, moglo bi predstavljati prvi korak prema nastavku pregovora, priopćeno je iz Elizejske palače te je zatraženo političko rješenje i što ranije organiziranje izbora.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost proglašenjem izvanrednog stanja i zatražilo njegovo "ukidanje što je prije moguće te je također zatražilo da se izbjegne svako prolivanje krvi". U ovom kritičnom trenutku posebice je važno da snage sigurnosti kao i prosvjednici djeluju s potrebnom suzdržanošću kako bi se izbjegle nepovratne posljedice nasilja, priopćilo je ministarstvo.

Za talijansku ministricu vanjskih poslova Emmu Bonino represija protiv Mursijevih pristaša je "brutalna, neprihvatljiva i neopravdana". "Vojska treba djelovati protiv vanjskih prijetnji, a ne pucati na narod", rekla je Bonino.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt kazao je u razgovoru za Reuters da bi EU trebao preispitati svoje programe pomoći Egiptu, a MMF odgoditi svoju pomoć nakon krvavog obračuna s pristašama svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. On je istaknuo da Europa ima ograničen utjecaj na moćnu egipatsku vojsku s kojom SAD ima puno razvijenije odnose te da gospodarske sankcije ne bi bile dobar odgovor na stanje u toj zemlji.

"Morat ćemo razmotriti sve programe EU-a i ocijeniti koji su u ovome trenutku odgovarajući, a koji nisu", rekao je Bildt. "Odbor MMF-a morat će utvrditi postoji li tamo vjerodostojna vlada u ekonomskom smislu, što u ovome trenutku nije slučaj", istaknuo je.

Švedski ministar predviđa da Egiptu slijedi razdoblje teške represije i smatra da bi Bruxelles trebao razgovarati sa svim stranama kako bi, kada se prilike poboljšaju, mogao utjecati na rješenje krize.

U krvavom rastjerivanju prosvjednika koji u Kairu traže povratak Mohameda Mursija i u nasilju u zemlji u srijedu je poginulo najmanje 525 ljudi, od kojih 482 civila, navodi se u službenim podacima objavljenim u četvrtak.