OSTALI KRATKIH RUKAVA

Hitan zahtjev Vladi: Otvorite treći rok za isplatu Covid dodatka! Ljudi ispunjavaju uvjete, a nisu ga dobili

23.09.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske uputili su u četvrtak hitan zahtjev Vladi i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću da se otvori treći poziv za isplatu Covid dodatka, te svima koji ispunjavaju uvjete, a nisu ga dobili, dodatak isplati

Podsjećaju kako su predstavnici umirovljeničkih udruga 8. rujna na 5. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Republike Hrvatske postavili taj zahtjev te dodaju kako još još nemaju povratnu informaciju da će biti realiziran. Navode kako je prema procjenama Vlade, Covid dodatak trebalo dobiti 850 tisuća umirovljenika, a dobilo ih je čak 140 tisuća manje, odnosno samo 710 tisuća.

Napominju kako Matica i Sindikat umirovljenika dobivaju na stotine poziva ogorčenih umirovljenika koji imaju manje od 4.000 kuna mirovine, iako su trebali nisu ostvarili pravo na isplatu Covid dodatka, zbog različitih birokratskih razloga ili nedovoljne neinformiranosti javnosti.

Velik broj korisnika s mirovinom do 1.500 kuna, koji su unatoč tomu što ne primaju stranu mirovinu, ostali su bez jednokratne pomoći od 1.200 kuna, ističu Sindikat i Matica i navode kao šokantan primjer umirovljenice iz Banovine kojoj nije isplaćen dodatak zbog nepreciznosti u adresi na osobnoj iskaznici.

Ocjenjuju kako je nepravda učinjena i umirovljenicima koji su zaposleni do polovice radnog vremena, ali im zbroj mirovine i plaće svejedno ne prelazi 4.000 kuna. Sindikat i Matica zahtijevaju da se pod hitno ispravi nepravda i svima omogući isplata solidarnog Covid dodatka do kraja ove godine.