CRVENI TEPIH

Hillary Clinton u Vladi s Milanovićem i Vesnom Pusić

31.10.2012 u 17:00

Bionic
Reading

U posjet Hrvatskoj došla je američka državna tajnica Hillary Clinton. Na Pleso je sletjela oko 14.30 sati, a nekih pola sata kasnije ušla je u zgradu Vlade na Markovom trgu, gdje traje sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Nakon toga Hillary Clinton susrest će se s predsjednikom Ivom Josipovićem na Pantovčaku. Izjave za novinare najavljene su za 16.30 sati

Markov trg premrežen je jakim snagama sigurnosti i službenim automobilima. Sa hrvatske strane, uz desetak policijskih vozila s rotirajućim svjetlima tamo su i šest policijskih motocikala te dva kombija. Službenom vozilu Hillary Clinton pridružena su dva kombija osoblja, te dva kombija za američke novinare.

Unatoč rijetko viđenoj gužvi i osiguranju, Markov trg nije posve odsječen za građane, koji mogu slobodno prolaziti istočnom stranom, uz zgradu Hrvatskog sabora.

Za uvaženu gošću pred ulazom u zgradu Vlade prostrt je crveni tepih, a prethodno su uglancane i pločice na podu.

Na Markovom trgu pristupan je i 'pokret otpora'. Tri člana Građanske akcije s transparentima: Hillary, go home, Stop the U.S. Terrorism, Is democracy good price for benefit of US oligarchy? (u potpisu je Occupy Croatia). Aktivisti sjede pred ulazom u crkvu Sv. Marka, a nadziru ih četvorica specijalaca.

Hrvatska - lider jugoistočne Europe

Clinton u prvi posjet Zagrebu dolazi na kraju turneje po sjeveru Afrike i Balkanu, koja uključuje Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo te Albaniju.

Teme razgovora u Zagrebu su uloga Hrvatske koja je cijenjen partner u NATO-u te ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. kao i gospodarski odnosi, najavio je prošli tjedan State Department.

Clinton je za sastanka u ožujku sa svojom kolegicom po dužnosti pohvalila reforme koje je provela Hrvatska koju je tada nazvala liderom u regiji jugoistočne Europe.

Državna tajnica u Zagreb je doputovala nakon posjeta Alžiru gdje je zatražila potporu za suzbijanje islamističke prijetnje u susjednom Maliju, te nakon kratkih posjeta zemljama jugoistočne Europe koje je pozvala na reforme i dijalog.

U utorak je Clinton u Sarajevu potvrdila američku predanost cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a političare ohrabrila da se ujedine i provedu reforme potrebne na putu euroatlantskih integracija.

Poruke ohrabrenja u provedbi reforma uputila je i Beogradu i Prištini pozivajući ih na dijalog bez zahtjeva Srbiji da prizna Kosovo, ali uz poruku da Washington ne podržava promjenu granica u Europi.