NADANOVO RUSKO CARSTVO

HGK na deset promocija potrošio 2,3 milijuna dolara

Bionic
Reading

U samo tri godine, od lipnja 2010. godine pa sve donedavno, Hrvatska gospodarska komora (HGK) potrošila je na najam prostora u Moskvi 2,3 milijuna dolara. U prostorijama smještnima tik do Boljšoj teatra i Kremlja, dalke u samom središtu ruske prijestolnice radila su dva zaposlenika i održano je tek desetak prezentacija.

Slobodna Dalmacija, koja je jedina bila u velebnim prostorijama, podsjeća da je otvaranje prostorija u Moskvi trebalo označiti novu eru hrvatsko-ruskih političkih odnosa te otkrivanje novih prilika za hrvatske tvrtke na ruskom tržištu. U secesijskoj palači iz 1894. godine, odnosno na njenom prvom katu, u 800 kvadrata bilo je smješteno predstavništvo HGK u vrijeme dok ju je vodio danas remetinečki pritvorenik Nadan Vidošević

Predstavništvo je otvoreno dok je Vladu vodila Jadranka Kosor, a izvori Slobodne podsjećaju da je na otvaranje bio pozvan i Vladimir Putin, ali su iz njegova ureda uputili odbijenicu uz obrazloženje kako 'nije običaj da ruski šef vlade nazoči rubnim događajima koji se tiču internih stvari jedne zemlje'. Umjesto Putina na otvaranju je bio potpredsjednik ruske Trgovinsko-industrijske komore.