OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

HERA je prešutjela dug HEP-a od 200 mil. kuna

02.03.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Uprava HEP-a potrošila je novac za financiranje obnovljivih izvora električne energije koji je preko pretplate ubirala od hrvatskih građana u posljednje dvije godine. Prikupljenu naknadu za razdoblje od 2008. do 2009. u iznosu od 199 milijuna kuna HEP je trebao uplatiti na račun Hrvatskog operatera tržišta (HROT), ali to nije učinio

Na upit koliko im je HEP točno dužan, iz HROT-a su odgovorili da ta brojka trenutno iznosi 164 milijuna kuna te da su oni o problemu naplate naknade za poticanje HROT-a kontinuirano izvještavali nadležne institucije koje nadziru rad HROT-a i funkcioniranje cjelokupnog sustava poticanja: Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), i to kroz periodične i godišnje izvještaje o sustavu poticanja, kao i posebnim dopisima s tematikom postojanja problema naplate naknade za poticanje.

U HROT-i ističu da je im HEP isplatu dijela sredstava (35 milijuna kuna) iz naknade za obnovljive izvore isplatio tek nakon intervencije novog vodstva u Ministarstvu gospodarstva, a da je HERA cijelu priču prešutjela.

U izjavi za Jutarnji list Tomo Galić, predsjednik Uprave HERA-e, kazao je da smatra da HEP-ovo kršenje ugovornih obveza ne spada u njegov djelokrug odgovornosti.

'Mi provodimo nadzor nad primjenom tarifnog sustava za cijene električne energije, a tko kome duguje nije naša stvar', zaključio je Galić.

No predsjednik Uprave HROT-a Leo Prelec smatra drugačije i čini se da će nečiju krivicu morati utvrditi resorno ministarstvo.