NE ŽELE U MINISTARSTVO BRANITELJA

Hebrang napao Matića zbog Ureda za komunističke žrtve

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.02.2012 16:39
  • Objavljeno 21.02.2012 u 16:26
Andrija Hebrang

Andrija Hebrang

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upravno vijeće Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata usprotivilo se danas najavama ministra Predraga Matića o mogućem ukidanju tog ureda i njegovu pripajanju Ministarstvu hrvatskih branitelja, te izrazilo vjeru da će saborski zastupnici pri izglasavanju proračuna pokazati da ne namjeravaju ukinuti samostalnost i neovisnost ureda koji je osnovan političkim konsenzusom.

U Izjavi Upravnog vijeća, koju je potpisao njegov predsjednik Andrija Hebrang, kaže se kako Vlada i Sabor ne bi trebali ići ispod demokratskog standarda koji je, nakon petogodišnjeg političkog usuglašavanja i konsenzusa najvećih političkih stranaka - HDZ-a i SDP-a, dosegnut donošenjem Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Upravno vijeće opovrgava, među ostalim, tvrdnje ministra Matića da ured financira Ministarstvo branitelja, te ističe da je on samostalna pravna osoba i time samostalni proračunski korisnik. Ipak, upozoravaju kako u prijedlogu proračuna koji se nalazi pred Hrvatskim saborom samostalne proračunske stavke Ureda više nema što znači da je, zaključuju, ministar branitelja, koji dosad nije financirao ured, sada prisvojio njegova sredstva te ih pripojio svojem ministarstvu.

Time se ured, smatraju, želi staviti pod izravnu političku kontrolu, a "umjesto izbalansiranog političko-javnog nadzora kojeg prema sadašnjem Zakonu Ured ima kao samostalna ustanova, ministar Matić, u budućem ustrojstvu kao jamstvo neovisnosti, nudi - svoje ime i svoju riječ".

'Upravno vijeće sa žaljenjem konstatira da je svojim difamacijskim istupom i omalovažavajućim odnosom prema Hrvatskom saboru i njegovim odlukama, prema Uredu, njegovom Upravnom vijeću i zaposlenicima, kao i prema žrtvama komunističkih zločina', ministar Matić duboko zakoračio u diskurs revolucionarne retorike i revolucionarnog poretka, neprimjeren demokratskom političkom sustavu države koja je prihvatila zapadne demokratske standarde i koja će za nešto više od godinu dana postati punopravna članica EU', ocjenjuju u Upravnog vijeću.

Iskustvo drugih zemalja govore, naglašavaju, da slična tijela trebaju biti izvan vlade.

Podsjećaju na podatke MUP-a po kojima se na području Hrvatske nalazi više od 600 masovnih grobnica (njihove istrage obuhvaćaju razdoblje rata i poraća, no broj masovnih grobnica iz poraća je daleko veći), a broj mogućih žrtava koje se u tom grobnicama nalaze, prema njihovim procjenama doseže oko 89 tisuća.

Budući je od zločina proteklo 65 godina, svako odgađanje znači smanjivanje broja svjedoka, i otežavanje ili onemogućavanje izvršenja humane zadaće Ureda, koja je sukladna rezolucijama Vijeća Europe i Europskog parlamenta i koja je pretpostavka za suočavanje sa činjenicama iz naše bliže prošlosti, pretpostavka za poštivanje žrtve i pretpostavka za društvenu pomirbu.

Upravno vijeće Ureda ima devet članova, među kojima su i biskup Mile Bogović, akademik Branko Kincl, novinarka Višnja Starešina, a dvojica članova imenovana na prijedlog prethodne vlade, Andrija Hebrang i Stjepan Adanić, svoje su mandate staviti na raspolaganje novoj vladi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi