CRO DEMOSKOP

HDZ u uzlaznoj putanji, Plenković popularniji i od predsjednice

06.10.2016 u 10:50

Bionic
Reading

Prvo redovito postizborno mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 3. i 5. listopada, pokazuje kako je HDZ-u nakon izbora popularnost porasla, a predsjednik te stranke Andrej Plenković zasjeo je na tron najpopularnijeg političara

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62 posto), na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh bi pripao HDZ-u s izborom od 30,6 posto dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 27 posto. Na trećem je mjestu Most s 10,8 posto, a četvrti je Živi zid s 5,4 posto, javlja N1

Dvije stranke bilježe izbor između dva i tri posto: HNS (2,8 posto) i HSS (2 posto). S izborom većim od jedan posto je pet stranaka: HDSSB (1,8 posto), BM 365 (1,7 posto), IDS (1,4 posto), Pametno (1,4 posto) i HSP AS (1,1 posto). Još su dvije stranke s izborom većim od pola posto: HSU (1 posto) i HSLS (0,8 posto). Ostale stranke bilježe izbor od 1,7 posto, dok je 10,3 posto neodlučnih.


Plenković najpopularniji, na drugom mjestu 'nitko'

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je vjerojatni mandatar za premijera Andrej Plenković s izborom od 21,9 posto (prema 13,4 posto iz rujna). Drugo mjesto drži 'nitko' (niti jedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto (prema 14,1 posto iz rujna). Predsjednica Grabar Kitarović je na trećem mjestu s izborom od 14,3 posto (prema 15,9 posto iz rujna), dok je Zoran Milanović četvrti s izborom od 8,2 posto (prije mjesec dana 15,6 posto). Među deset političara još su Tonino Picula s 5,9 posto, Anka Mrak Taritaš s 3,9 posto, Božo Petrov s tri posto, Ivo Josipović s 2,4 posto, Milan Bandić s 2,3 posto i Tihomir Orešković s 1,6 posto.

Građani malo više podupiru smjer kretanja zemlje

Smjer kretanja zemlje podupire 23,7 posto građanki/građana (u odnosu na 23 posto u rujnu), dok ih 59,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u odnosu na 60,2 posto iz rujna). Ne zna njih 16,8 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (51,6 posto) i Mosta (39,2 posto). Glasači SDP-a su znatno rjeđe društveni optimisti (20,3 posto).

U doživljaju rada u ovomjesečnom se istraživanju utvrđivala samo ocjena rada predsjednice Republike te je za svoj rad zabilježila prosječnu ocjenu 3,20 (prema 3,09 iz rujna). Najbolje ocjene zabilježene su među glasačima HDZ-a (4,40) i HSP AS-a (3,67), dok je najniža među glasačima HNS-a (2,52) i Pametno (1,75).

Pregovori nisu najvažnija tema

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: izbori za Sabor najvažnija je tema za 53,7 posto hrvatskih građana/građanki. Pregovori oko sastavljanja vlade HDZ-a i Mosta najvažnija je tema za 15,7 posto građana/građanki, dok je uspješna turistička sezona najbitnija tema za sedam posto građana/građanki. Tri su događaja zabilježila izbor veći od tri posto: ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog predsjednika SDP-a (6,5 posto), ekonomska kriza i iseljavanje mladih (4,4 posto) i protesti studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu (3,9 posto). Još su tri teme s izborom iznad jedan posto: referendum u Republici Srpskoj u BiH (2,4 posto), sukobi u HSS-u i Živom zidu (1,7 posto), dobri ekonomski pokazatelji (1 posto). Ostale su teme s izborom manjim od jedan posto.

Tri četvrtine građana misli da će se Most i HDZ dogovoriti

U ovomjesečnom istraživanju dio istraživanja odnosio se na percepciju mogućnosti dogovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove Vlade. Više od tri četvrtine građanki/građana misli da će se ove dvije stranke dogovoriti o sastavljanju Vlade. Pritom je nešto veća uvjerenost u takav ishod među glasačima HDZ-a (91 posto) nego Mosta (82,2 posto).

Zanimljiv je i odnos prema ispunjavanju sedam zahtjeva Mosta. Svega 16,8 posto ispitanika podržava ispunjavanje svih Mostovih uvjeta, dok ih 45,8 posto smatra da neke od njih treba provesti a da su neki neprovedivi. Svega devet posto ispitanika smatra da sve Mostove uvjete treba odbiti. Da ih ne zanimaju pregovori HDZ-a i Mosta, odgovorilo je 18,4 posto ispitanika, dok ih 10,1 posto nema stajalište o ovoj temi.