ZAHTJEV IZBORNOM POVJERENSTVU

HDZ traži zabranu promidžbe Kukuriku koalicije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2011 21:18
  • Objavljeno 21.10.2011 u 16:08
kukuriku koalicija

kukuriku koalicija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Hrvatska demokratska zajednica uputila je Državnom izbornom povjerenstvu dopis u kojem upozorava da SDP, HNS, IDS i HSU krše zakon jer su plakatima u Zagrebu prije službenog početka izborne kampanje počele promidžbene aktivnosti, i to pod neregistriranim nazivom Kukuriku koalicija, te traži zabranu takve promidžbe

'Cjelokupnoj hrvatskoj javnosti dobro je poznata činjenica da službena izborna kampanja političkih stranaka za predstojeće parlamentarne izbore još nije otpočela. Jednako je tako poznato da su zakonom zabranjene sve aktivnosti izborne promidžbe političkih stranaka prije službenog početka izborne kampanje.

Usprkos jasnim zakonskim odredbama, svjedoci smo da su na mnogim mjestima u Gradu Zagrebu postavljeni plakati takozvane Kukuriku koalicije kojima se reklamira izborni program političkih stranaka SDP-a, HNS-a, IDS-DDI-a i HSU-a. Ovakvo djelovanje političkih stranaka protivno je striktnim zakonskim odredbama i izbornim pravilima kojima je regulirana izborna promidžba, ali i redovan rad političkih stranaka.

Posebno napominjemo da ne postoji registrirana koalicija političkih stranaka pod nazivom Kukuriku koalicija niti je takva registracija dozvoljena te stoga nije ni dopušteno u izbornoj promidžbi koristiti naziv koji nije u skladu s važećim propisima u Republici Hrvatskoj.

Ovakvo djelovanje političkih stranaka SDP-a, HNS-a, IDS-DDI-a i HSU-a jasno pokazuje da ove stranke ignoriraju izborno zakonodavstvo Republike Hrvatske te svojim nezakonitim ponašanjem žele stvoriti prednost u izbornoj utrci na predstojećim izborima.

Zbog svega navedenog tražimo od Državnog izbornog povjerenstva da u okviru svojih ovlasti najhitnije zabrani ovakav način izborne promidžbe te posebno da sva financijska sredstva koja su političke stranke na ovaj način utrošile u svoju izbornu promidžbu obračuna i uključi u iznos dozvoljenih sredstava svakoj političkoj stranci za njenu izbornu promidžbu', kaže se u priopćenju HDZ-a.

'HDZ-ovci su iste prijave slali i 2007. No, napominjem da se ograničenje promidžbenih aktivnosti odnosi samo na elektroničke medije. Oglašavanje plakatima pokriveno je drugim režimom', kazao je šef SDP-a Zoran Milanović. Napomenuo je da mu nije jasna pravna osnova ove prijave, budući da HDZ-ovci nisu citirali zakon koji je prekršen.

Podsjećamo, očitovanje Državnog izbornog povjerenstva o neusklađenosti sa Zakonom o izborima naziva Kukuriku koalicija ne znači i zabranu izlaska na izbore. Naime, odgovor DIP-a je jasan i odnosi se na naziv koalicije na glasačkom listiću. To ne znači da se ne smiju zvati Kukuriku koalicija, nego da će na glasačkom listiću pisati nazivi stranaka ove koalicije.

Reakciju šefa oporbe Zorana Milanovića u cijelosti možete čuti ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi