TEŠKO SE MIRE S PORAZOM

HDZ traži poništenje izbora za Sisačko-moslavačku županiju

06.06.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Politička trakavica u Sisačko-moslavačkoj županiji se nastavlja. Desna koalicija predvođena HDZ-om podnijela je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu na regularnost drugog kruga lokalnih izbora u županiji

'Ustanovili smo da na glasačkom listiću ispred koalicije stranaka koju je predvodila gospođa Marina Lovrić Merzel nedostaje jedan koalicijski partner. Tu je osam koalicijskih partnera, međutim stranka SDA Hrvatske nije navedena na glasačkom listiću i zbog toga smatramo da je ovaj listić neregularan', izvijestio nas je HDZ-ov kandidat za župana Ivo Žinić koji napominje kako su temelj za žalbu našli u sličnom slučaju u prvom krugu izbora.

'Imamo sličan primjer u općini Generalski Stol gdje je u prvom krugu izostavljen jedan koalicijski partner. Kandidat je podnio prigovor na regularnost izbora i ti su izbori poništeni i ponovljeni', izjavio je Žinić.

Smatraju li izostavljanje Stranke demokratske akcije Hrvatske s listića pogreškom DIP-a ili namjerom SDP-a, HDZ se međutim nije izjasnio, ali smatraju da je ono uvelike moglo utjecati na glasačko tijelo i rezultate izbora.

'Imali smo i presudu Haškog suda gdje su osuđeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine i moguće da je baš zbog toga izostavljena ova koalicija jer je pitanje kako bi reagirali i kome bi poklonili glasove Hrvati iz Bosne kojih ovdje živi više od 10 tisuća. SDA se službeno očitovao da smatra da je ta presuda pravedna', rekao je Žinić.

U međuvremenu smo dobili i informaciju da je zahtjev HDZ-a za ponavljanjem drugog kruga izbora za župana odbijen, no Žinić najavljuje da ih to ipak neće zaustaviti.

'Ako dobijemo od Županijskog izbornog povjerenstva negativan odgovor, ide prigovor Ustavnom sudu', pojasnio je Žinić.

Podsjetimo za kraj, u drugom krugu izbora za župana u Sisačko-moslavačkoj županiji SDP-ova Marina Lovrić Mezel dobila je 54,9 posto glasova, a njen protukandidat Ivo Žinić 42,2 posto.