REAKCIJE POLITIČARA

'HDZ s Karamarkom kao tribina nezadovoljnika željnih 90-ih'

21.05.2012 u 18:20

Bionic
Reading

Premda je Tomislav Karamarko u pobjedničkom zanosu nakon osvojenih izbora za šefa HDZ-a slavodobitno poručio 'ljevici na vlasti da je prošlo vrijeme komocije i eksperimentiranja s Hrvatskom i da HDZ postaje konačno prava oporba, a ne bljutava sol kao do sada', ni vladajuća koalicija, niti ostale oporbene stranke nisu ostale iznenađene ili impresionirane i misle da će i Karamarko i HDZ još puno soli morati pozobati da bi doista bili prava oporba konstruktivna u vremenu i prostoru


Karamarkovo slavlje u PanoramiPogledaj cijelu fotogaleriju

'Očekivano', kratko je izbor Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a komentirao prvi potpredsjednik Vlade, HNS-ov Radimir Čačić: 'Nisam očekivao Kujundžića u drugom krugu, ali Karamarka sam očekivao kao pobjednika. On možda nije doprinosio strastvenom raščišćavanju svega, barem citiram Bajića, ali u svakom slučaju nije spriječio', kazao je Čačić.

Novom šefu HDZ-a čestitku je uputio, piše Dnevnik.hr, potpredsjednik Vlade SDP-ov Branko Grčić: 'Koristim priliku čestitati novom predsjedniku HDZ-a i od danas vođi oporbe. Nadam se da će oporba biti konstruktivna i da će pomagati Vladi na neki način, da ovo što smo dobili za zadaću u ovom mandatu, doista i realiziramo. Najava je bilo svakakvih u medijima. U konačnici se obistinilo i ono što se u anketama najavljivalo, tako da i nije to toliko iznenađenje.' Osim za Jadranku Kosor, čini se Grčiću, zbog toga što nije ušla u drugi krug.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović telefonski je razgovarao s novim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom te mu čestitao na pobjedi. U razgovoru je izrazio želju da HDZ postane jaka opozicijska stranka koja će pridonijeti daljnjoj demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj.

Premijer i šef SDP-a Zoran Milanović poručio je da je 'primio na znanje rezultat jedne utakmice i dodao da će novi predsjednik HDZ-a sada moći vidjeti jednu potpuno novu dimenzije politike. HDZ je zastupljen u Hrvatskom saboru i ima program, to je velika stranka, druga po snazi i nije nam politički svejedno tko će pobijediti'.

Koliko je dalek put koji HDZ mora prijeći da postane prava oporba?

U HDSSB-u i među laburistima previše se ne zamaraju ni HDZ-om, niti Karamarkom; naime, u kratkom razgovoru za tportal istaknuli su da najveća oporbena stranka, koja se tek treba dokazati kao konstruktivna oporba, ni na kakve koalicije, barem kad su u pitanju ove dvije stranke, ne treba ni pomišljati.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić samo je kratko poručio da su 'izbori u HDZ-u unutarnja stvar te stranke te da se time, kao uostalom ni HDZ-om, HDSSB ne opterećuje'. 'Tomislav Karamarko za HDSSB ne predstavlja nikakvog lidera oporbe, HDSSB nastavlja svoju politiku, a s HDZ-om neće ići u nikakve koalicije', zaključio je Šišljagić.


Izborima u HDZ-u pretjerano se nisu zamarali ni u Hrvatskim laburistima – stranci rada, čiji predsjednik Dragutin Lesar samo još jednom podsjeća na njihovu svojevrsnu krilaticu: 'S HDZ-om nikada, pa ni onda'. Što se tiče budućih poteza u toj stranci, napominje da 'prvo treba vidjeti koji će to biti prvi potezi koje će povući Karamarko'. Teško je, kaže, procjenjivati izvana, ali ako se uzmu u obzir njegove dosadašnje izjave, onda je definitivno riječ o odlasku u desno i bavljenje prošlošću.'

HNS-ovac Goran Beus Richembergh pak smatra da 'nikome ne bi trebalo biti svejedno to što će biti s HDZ-om, jer je riječ o važnoj i najvećoj stranci na desnom polu političkoga spektra'. Međutim, njihovu konsolidaciju stavlja pod veliki upitnik; naime, pitanje je kako će se stvari odigrati u saborskim klupama i misli da bi moglo doći do velikog potresa među HDZ-ovim zastupnicima, jer i tek treba vidjeti što će novo vodstvo odlučiti o Jadranki Kosor nakon njezina izbornog debakla.

Kad je riječ o političkim porukama novog vodstva i ljudima od kojih ih se moglo čuti, Richembergh je za tportal ocijenio da 'ne jamče nikakav kontinuitet u smislu moderne proeuropske orijentacije'. Štoviše, čini mu se da je riječ o 'konzerviranju starih vrijednosti koje je vrijeme odbacilo. 'Karamarko u timu nema stručnjaka za najvažnija pitanja, a to su ona gospodarska i socijalnu politiku i mislim da HDZ neće predstavljati konstruktivnu oporbu, nego tribinu političkih nezadovoljnika koji bi htjeli da se vrate 90-te'.