'SIT STRAHA I JEDNOUMLJA'

HDZ-ovci začuđeni Vukelićevim istupanjem iz stranke

28.02.2013 u 17:12

Bionic
Reading

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak kazao je danas da je iznenađen odlukom Branka Vukelića da istupi iz stranke, te da ne zna koji su razlozi takve odluke.

‘S Vukelićem sam se čuo prije 15-ak dana, ali nije se žalio ni na kakve nesuglasice. Razgovarali smo o njegovu zdravlju, budući da je praktički već neko vrijeme izvan političkih tokova, tako da ne znam što ga je nagnalo da istupi iz HDZ-a’, kazao je Čuljak, na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici.

Bivši politički tajnik HDZ-a i ministar gospodarstva te obrane u HDZ-ovoj vladi u vrijeme Ive Sanadera Branko Vukelić napustio je HDZ, a u Hrvatskome saboru ostaje kao nezavisni zastupnik. Vukelić kaže da je istupio jer smatra da vodstvo stranku vodi u potpuno krivom smjeru te da su odnosi u stranci puni straha, prijetnji, ucjena, zabrana govora i smjenjivanja nepodobnih. Takve odnose, navodi Vukelić, doživio je i osobno u Karlovcu.

Iako kaže da ga je Vukelićevo istupanje iz stranke iznenadilo, Čuljak je naglasio da je HDZ velika stranka, s velikim brojem članova, te da je logično je da među njima ima i nezadovoljnika.

Na pitanje je li mu žao zbog Vukelićeve odluke, odgovorio je kako mu je žao svakog člana, a Vukeliću je zaželio brzo ozdravljenje.

Na Vukelićevo nezadovoljstvo stanjem u karlovačkom HDZ-u, Čuljak je kazao kako je HDZ bila i ostala vodeća stranka u Karlovcu i Karlovačkoj županiji te da očekuje da će se to potvrditi i na predstojećim lokalnim izborima.

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik karlovačkog ogranka te stranke Damir Jelić priopćio je danas kako je izlazak dugogodišnjega stranačkog dužnosnika Branka Vukelića iz HDZ-a ‘potez njegove savjesti’.

‘Svaka osoba pristupa političkoj opciji na temelju usporedbe usađenih načela i obiteljskog odgoja s načelima i vizijom političke stranke te svaki član stranke može u bilo koje vrijeme odlučiti ne boriti se za stajališta koja zastupa, ne složiti se s programom i vizijom stranke i sukladno navedenom istupiti’, piše u priopćenju Damira Jelića.

Jelić također piše da HDZ svoje djelovanje temelji na demokršćanstvu, zajedništvu i demokraciji te da je njegov osoban odnos tijekom unutarstranačkih izbora prema Vukeliću ‘bio korektan i s kulturnom komunikacijom’.
‘Koristim ovu priliku i pozivam sve članove HDZ-a i simpatizere da se suzdrže od bilo kakvih komentara na čin istupanja iz stranke Branka Vukelića zbog njegova zdravstvenog stanja. Bez obzira na čin istupanja, gospodinu Vukeliću želim puno sreće u daljnjem radu, a primarno dobro zdravlje i brz oporavak’, piše u Jelićevu priopćenju.

Branko Vukelić priopćio je danas da je nakon više od 22 godine provedene u HDZ-u izišao iz stranke jer čelnici HDZ-a tu stranku vode ‘u potpuno krivom smjeru, guši se demokracija, vodstvo se ponaša autoritativno, stranka se bavi sama sobom’. Također je ustvrdio da su odnosi u stranci ‘prepuni straha, prijetnja i ucjena, zabrane govora, smjenjivanja nepodobnih’.

‘Takve odnose doživio sam i osobno u svom Karlovcu, kao i brojni članovi koji su mi se obraćali i obraćaju, jer to su metode kojima se služi i potpredsjednik HDZ-a Jelić i njegovi pomagači’, priopćio je jutros Vukelić.
Vukelić je bio politički tajnik HDZ-a te ministar gospodarstva i obrane u HDZ-ovoj vladi u doba Ive Sanadera. U Hrvatskome saboru ostaje kao nezavisni zastupnik.