žestoke prozivke

HDZ-ovci burno zbog izmjena u klupama zastupnika Možemo!: Ne može Matulu mijenjati netko iz druge stranke!

15.09.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Prijedlog saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da zastupnika platforme Možemo! Vilima Matul u saborskim klupama zamjeni njegova zamjenica Jelena Miloš, izazvao je burne reakcije vladajućih, koji navode da Miloš nije iz istre stranke.

Istaknuvši da Miloš (platforma Zagreb je naš!) nije iz iste stranke iz koje je Matula (platforma Možemo!) vladajući su rekli kako saborskog zastupnika koji stavlja mandat u mirovanje, može mijenjati zastupnik iz iste stranke.

Nikola Mažar (Klub HDZ-a) upozorio je da oporba zna problematizirati HDZ-ovu zamjenu mandata svojih članova stranke i gdje je sve transparentno, a u ovom slučaju riječ je o osobama iz dviju različitih stranki.

"Ova prva stranka gdje je bila Jelena Miloš (Zagreb je naš!) neće nestati, nego će primati naknadu, a ona će biti član druge stranke (Možemo) koja će i tu primati naknadu. Onda to u najmanju ruku pokazuje jednu zlouporabu i licemjerstvo", istaknuo je HDZ-ov zastupnik Mažar.

Dodao je kako oporba, s druge strane, HDZ-u želi pokazivati da su neki drugi "čistog obraza", ali se to onda raspadne na ovako jednostavnim stvarima.

Stoga će, najavio je Mažar, Klub HDZ-a krenuti u smjeru izmjena odredbi kako se ne bi dopustile zloupotrebe pozitivnih propisa da jedna osoba može biti član više stranaka i dobivati naknadu u obje stranke.

I HDZ-ov Josip Borić upozorio je da u u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji imaju jednu stranku da se bave politikom, te drugu stranku da uzimaju sredstva poreznih obveznika da bi se tim sredstvima bavili politikom u drugoj stranci.

"Imamo Ivana Penavu, imamo Daliju Orešković koja je 'vrhovni moralni autoritet' u Saboru i koja dnevno docira zastupnicima HDZ-a. Mi znamo kome pripadamo, za razliku od njih koji su ušli na jednoj listi (Stranka s imenom i prezimenom) u Hrvatski sabor, onda toj stranci ne znaju ispuniti ni financijsko izvješće jer su članovi druge stranke (Centar). I onda zajedno cijela ta 'obitelj' troši sredstva tih stranaka za vlastitu političku promociju", poručio je HDZ-ov zastupnik Borić.

Podsjetio je da je i ova rasprava nastala jer je Možemo! htio onemogućiti da jedan HDZ-ov zastupnik stavi svoj mandat drugi put u mirovanje (Josip Aladrović), poručivši da će unatoč tome omogućiti predloženu zamjenu.

I HDZ-ov Branko Bačić pojasnio je da zastupnik koji stavlja mandat u mirovanje, po Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, može mijenjati zastupnik iz iste stranke, a Miloš nije članica stranke Možemo!, kako to piše na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

  • +19
Sjednica Sabora 15.9. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Negodovanje oporbe

Takav stav vladajućih izazvao je veliki broj negodovanja oporbenih zastupnika a, među inim, Damir Bakić (Možemo!) pojasnio da je Miloš članica Zagreb je naš! i Možemo! ustvrdivši da to "nije protuzakonito niti nemoralno".

"Sramotno je da ovu situaciju kolege iz HDZ-a koriste da difamiraju sve nas i našu političku organizaciju", rekao je Bakić.

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics pojasnio je da je MIP razmotrio pisani zahtjev zastupnika Vilima Matule (Možemo!) da svoj zastupnički mandat stavlja u mirovanje od 15. rujna 2022. te dopis stranke Možemo! kojim se za njegovu zamjenicu određuje Jelena Miloš (Zagreb je naš) u 2. izbornoj jedinici. 

Istaknuo je i da su zakonom ispunjeni uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata Matule i uvjeti za početak obnašanja zastupničke dužnosti njegove zamjenice Miloš.

Stoga, MIP jednoglasno predlaže Hrvatskom saboru donošenje odluke o početku mirovanja zastupničkog mandata Matule i početak obnašanja zastupničke dužnosti njegove zamjenice Miloš, koja će to početi obnašati kada to odredi Sabor svojom odlukom.

Jelena Miloš članica je stranke Zagreb je naš!, na parlamentarnim izborima 2020. natjecala se u 2. izbornoj jedinici na koalicijskoj listi Možemo!, Zagreb je naš!, NL, RF, Orah, Za grad koju je 'nosio' Matula dok je ona bila na 2. mjestu.  Zastupnica je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.