PODRŽAN ZAKON O PREBIVALIŠTU

HDZ-ovac Ivo Andrić ne zna gdje živi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2010 17:09
  • Objavljeno 10.02.2010 u 16:41
buconjić

buconjić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u prvom čitanju Vladin prijedlog novog zakona o prebivalištu. U raspravi je HDZ-ovac Ivo Andrić otkrio da ima fiktivno prebivalište u Županji

Dio HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice upozorava na mogućnost da se dio Hrvata iz BiH zbog novih propisa trajno iseli u Hrvatsku. Predsjednik Odbora Ivan Bagarić (HDZ) tvrdi da je riječ o pogrešnom tumačenju te upozorava da bi Hrvatima u BiH najviše štete mogla nanijeti 'histerija oko tog zakona'.

'Ljudi će se nedvojbeno naći pod udarom zakona i odlučit će se preseliti da ne bi ugrozili egzistenciju svojih obitelji', tumači Rade Bošnjak (HDZ).

Zakon po uzoru na Sloveniju

Dodao je da ni sebe ni svoje birače ne može uvjeriti u to da novi zakon neće poljuljati njihovu sigurnost i da im se neće dogoditi ako u BiH postanu nacionalna manjina.

Bagarić je, međutim, istaknuo da je riječ o hrvatskom zakonu, koji se odnosi samo na one koji žive u Hrvatskoj, a založio se za to da se pitanja Hrvata izvan Hrvatske reguliraju posebnim zakonom, po uzoru na Sloveniju.

Njegov stranački kolega Ivo Andrić upitao je, pak, hoće li i sam ostati bez prebivališta u Hrvatskoj, a otkrio je da je prebivalište prijavio u Županji, u Ulici Hanibala Lucića, za koju, kaže, ni sam ne zna gdje se nalazi, a prijavio se kako bi mogao ostvariti plaću i prava iz zdravstvenog osiguranja.

'MUP nema pravo tražiti dokaz o prebivalištu!'

Na njegovo je izlaganje reagirao Arsen Bauk, upitavši državnog tajnika u MUP-u Ivicu Buconjića kako je moguće da je Andrić prijavljen u Hrvatskoj iako za to nema zakonske osnove.

Buconjić je odgovorio kako MUP po odluci Ustavnog suda nema pravo tražiti dokaz da netko doista prebiva na nekoj adresi.

Bauk je poručio i da je SDP-u manje bitan socijalni aspekt zakona od dovođenja u red izbornog sustava.

'Spremni smo podržati svaki prijedlog po kojemu bi ostala socijalna prava iz prebivališta onima koji se u određenom roku odluče odjaviti', rekao je Bauk.

Prebivalište na otocima da bi imali jeftiniji prijevoz

Upozorio je i na to da je riječ o širokom problemu, da primjerice, mnogi koji žive u Splitu imaju prijavljeno prebivalište na otocima, da bi mogli ostvariti popust na vožnju brodom.

Sumnja, međutim, u iseljavanje Hrvata na adrese na kojima su prijavljeni u Hrvatskoj, budući da je, kaže, često riječ o kućama od 40-ak četvornih metara, na koje je prijavljeno i po 50 osoba.

I Buconjić je dodao da se prebivališta fiktivno mijenjaju i zbog 'posve bizarnih razloga', poput prireza ili parkirnih zona u Zagrebu.

Naglasio je da MUP neće bez provjera, selektivno, ali ni masovno brisati građane iz prebivališta.

'Novi zakon neće štetiti izbjeglicama i prognanicima'

'Nije nam cilj raditi nepravdu ili brisati bilo koga. Novi će zakon voditi računa o svim životnim situacijama i neće ići na štetu građana', poručio je Buconjić.

Odbacio je i tumačenja Bore Grubišića (HDSSB) da će zakon zaštititi one koji su izbjegli u Srbiju, a naštetiti prognanim Hrvatima i onima koji su izbjegli iz BiH, posebno iz Republike Srpske.

'MUP ne može pisati etnički selektivne zakone. Zakon se mora primjenjivati jednako na sve građane, bez obzira na nacionalnost', naglasio je Buconjić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi