IZBORNA UTRKA

HDZ-ov kandidat za Dubrovnik obećao stanove za mlade

18.04.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković sa zamjenicama Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić predstavio je u utorak u Dubrovniku predizborni program HDZ-a za lokalne izbore pod nazivom 'Grad po mjeri građana'

Kako je rekao Franković, program obuhvaća sva mjesta i naselja u Dubrovniku, a podijeljen je u četiri glavna segmenta - Infrastruktura, Kvaliteta života, Grad izvrsnosti i Europski fondovi.  

'Teško je nabrojiti sve u kratko vrijeme, ali u segmentu Kvalitete života moram izdvojiti nekoliko važnih stvari. On obuhvaća izgradnju POS stanova za mlade obitelji, njih 130, izgradnju doma za umirovljenike, azila za životinje i investicije u sportsku infrastrukturu. Dubrovnik je jedan od najskupljih gradova za život, a mi smo pronaši rješenje. Želimo izgraditi 130 stanova koji će biti u vlasništvu Grada Dubrovnika, a bit će davani u najam mladima za 1500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon tog roka, oni će stan moći otkupiti, a od cijene će im se odbiti iznos najamnina koje su već dali', rekao je Franković te poručio kako se mladi više neće morati bojati da će ih netko 1. lipnja izbaciti na ulicu.  

Najavio je izgradnju vrtića u Komolcu i Gradu te ulaganja u vrtiće 'Palčica' i 'Mokošica', a dodao je i kako će Grad Dubrovnik s tisuću kuna sufinancirati udžbenike za srednjoškolce.  

Franković je ustvrdio kako je Dubrovnik dosad iz EU fondova povukao vrlo malo novca, velikim dijelom zbog pogrešaka Milanovićeve Vlade.  Istaknuo je kako će od 2018. godine Hrvatska iz EU fondova imati mogućnost financiranja škola i vrtića.  

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Orlanda Tokić rekla je kako će u projektima infrastrukture jedan od prioriteta biti opskrba svih kućanstava pitkom vodom te poboljšanje vodoopskrbne mreže. Ustvrdila je kako će se čim prije 'pristupiti projektu sanacije kanalizacije u staroj gradskoj jezgri', a napomenula je kako će se, gdje god je moguće, ići u smjeru izgradnje objekata za parkiranje i ukidanja uličnog parkiranja.  

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Jelka Tepšić, inače dugogodišnja turistička djelatnica, istaknula je razvoj održivog turizma u skladu sa smjernicama nekoliko strateških dokumenata, od Strategije razvoja turizma do Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Kao jedan od prioriteta, istaknula je disperziju posjetitelja iz povijesne jezgre Dubrovnika.

'Već smo sada poznati po sjajnoj turističkoj ponudi, ali i velikim gužvama tijekom ljeta. Moramo raditi na disperziji posjetitelja', rekla je ona te je među ostalim smjernicama najavila izgradnju multifunkcionalne koncertne dvorane.