BLOKADA IMOVINE

HDZ ima tri dana za žalbu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.10.2011 16:55
  • Objavljeno 31.10.2011 u 16:52
14 Opći sabor HDZ-a

14 Opći sabor HDZ-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Odluka o blokadi HDZ-ove imovine koju je krajem prošlog tjedna na zahtjev USKOK-a donio zagrebački Županijski sud još nije postala pravomoćna, jer prva politička stranka koja se našla pod istragom ima pravo na žalbu.

No, od HDZ-ovog odvjetnika Vladimira Gredelja nije se moglo doznati hoće li i kada podnijeti žalbu na odluku o blokadi imovine. 'Danas i sutra ne razmišljam ni o kakvim predmetima', odgovorio je Gredelj Hini upitan hoće li se u ime HDZ-a žaliti na odluku zagrebačkog Županijskog suda.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da ne može govoriti o blokiranoj imovini jer je taj podatak zaštićen zakonskim odredbama o tajnosti istrage. 'Ni u jednom ranijem slučaju sud nije bio izvor informacija o imovini blokiranoj bilo kojoj osobi pod istragom«, kazao je Devčić. No, pojasnio je zakonsku proceduru po kojoj takva sudska odluka postaje pravomoćna tek nakon isteka trodnevnog žalbenog roka, odnosno odluke višeg suda ukoliko jedna od stranaka uloži žalbu.

Po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku žalbu na odluku o blokadi imovine rješava 'sudac pojedinac višeg suda', u ovom slučaju Vrhovnog suda, a ne izvanraspravno vijeće Županijskog suda kao ranije. Tek nakon što postane pravomoćna, odluku mogu provesti nadležna tijela – gruntovnica i katastar ukoliko je riječ o nekretninama, banke radi li se o računima ili policija ako su blokirani automobili ili druge vrijedne pokretnine.

Iako su mediji sinoć izvještavali da je pod blokadom samo zgrada središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, neslužbeno se doznaje da je USKOK tražio 'zamrzavanje' još nekih nekretnina i pokretnina te stranke.

HDZ se pod USKOK-ovom istragom našao zbog afere Fimi medija u kojoj se već gotovo godinu i pol dana rasvjetljavaju navodi o izvlačenju novca iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava. Kako se sumnja da je dio izvučena novca završio u stranačkom crnom fondu, kojim su se među ostalim financirane i izborne kampanje, USKOK je istragu proširio i na HDZ. Pod istragom su od ranije odgovorne osobe HDZ-a, bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, a posljednjim je proširenjem istraga navodno obuhvatila i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

U istragu Fimi medija uključeno je tako ukupno 19 osumnjičenika i kao dvadeseti HDZ kao pravna osoba. Blokadom stranačke imovine USKOK želi osigurati sredstva za naknadu štete državi ako se na sudu dokažu navodne nezakonitosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi