koalicijske kušnje

HDZ će podržati GUP u Zagrebu, ali - s odgodom?

04.02.2020 u 07:14

Bionic
Reading

Skorašnja skupštinska rasprava o zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu (GUP) unijela je novi nemir među zagrebačke HDZ-ovce. Neslužbene informacije govore kako je većina u Predsjedništvu zagrebačke organizacije protiv podrške GUP-u, a posluša li ih i Gradski odbor HDZ-a na sjednici sazvanoj za sutra, značilo bi to zaoštravanje u koaliciji na gradskoj razini, koje teško može proći bez posljedica po većinu Andreja Plenkovića u Saboru. Iz vrha stranke uvjeravaju, međutim, kako nema nikakve drame ni opasnosti za koaliciju na nacionalnoj razini

U srijedu će biti poznata pozicija stranke, a do tada ćemo se još konzultirati – poručuju iz Banskih dvora i naglašavaju da je 'jedno je suradnja na državnoj, a drugo na gradskoj razini'.

Da su svi svjesni kako bi protivljenje GUP-u bilo rizično pokazuje i informacija s nacionalne, ali i gradske razine HDZ-a da su već pripremljena četiri amandmana na prijedlog GUP-a, što bi značilo odgodu glasanja o tom dokumentu, budući da se o amandmanima mora izjasniti Ministarstvo graditeljstva, piše Večernji list.

Takav scenarij HDZ-u bi omogućio da se o dokumentu ne izjašnjava usred unutarstranačkih izbora, što bi umanjilo pritisak na koaliciju u Gradu i Saboru.