traže mišljenje Europske centralne banke

HDZ bez podrške za Mostov zakon o HNB-u

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 02.05.2017 15:36
  • Objavljeno 02.05.2017 u 15:36
Bionic
Reading

Nakon što je HDZ dao do znanja da neće podržati Mostov prijedlog zakona o arhivskom gradivu i arhivima, bez podrške su ostale i izmjene Zakona o HNB-u

HDZ-ovi članovi Odbora za financije, doznajemo, priklonili su se mišljenju Vlade, koja smatra da se izmjene Zakona o HNB-u trebaju uskladiti s mišljenjem Europske središnje banke, odnosno da se rasprava u Saboru ne može voditi dok se ne pribavi mišljenje ESB-a.

Međutim, u Mostu smatraju da se radi o opstrukciji. Naime, upozoravaju da je u konačnom prijedlogu zakona jasno napisano da je zakon usklađen s mišljenjem ESB-a. 'Konačni prijedlog zakona sadržava promjene koje uzimaju u obzir komentare i prijedloge ESB-a. To se osobito odnosi na komentare koji su povezani s preciznijim određenjem ciljeva i opsega revizije koja je predmet ovog Konačnog prijedloga zakona. Nadalje, sukladno primjedbama ESB-a Konačnim prijedlogom jasno je istaknuto da se revizijom ne mogu ocjenjivati aktivnosti koje se odnose na ostvarivanje ciljeva i izvršavanje zadataka utvrđenih Ugovorom o funkcioniranju Europske unije, Statutom ESSB-a, ESB-a, a jasnije su uređene i odredbe o potrebi čuvanja povjerljivosti i tajnosti dokumentacije, isprava, izvješća, evidencija i drugih informacija koje u postupku revizije saznaju službenici Državnog ureda za reviziju. Završno, osobito se vodilo računa da se ovim Konačnim prijedlogom istakne institucionalna, funkcionalna, osobna i financijska neovisnost Hrvatske narodne banke koja u postupku provođenja revizije ni na koji način ne može biti dovedena u pitanje čime se prihvaća primjedba koju je iznio Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora', stoji u objašnjenu konačnog prijedloga izmjena Zakona o HNB-u.

U Mostu podsjećaju kako je peripetija oko HNB-a bilo i u prošlom sazivu.'Radili su i sada opstrukciju tijekom pregovora..doslovno pola sata prije konstituiranja Sabora nisu pristajali na jamstvo oko HNB-a, a kada smo rekli da nećemo pristati onda se u roku od pola sata stvorilo pozitivno mišljenje ESB-a', kaže nam izvor u Mostu.

Podsjetimo, izmjene Zakona o HNB-u bile su jedno od jamstava Mosta, a Vladino mišljenje kojim se prije rasprave o konačnom prijedlogu zakona traži mišljenje ESB-a sastavljeno je prošli četvrtak, na dan kada je Plenković razriješio tri Mostova ministra, nakon čega je došlo do raspada vladajuće većine.

'Sve što tražimo jest da državna revizija ima pravo uvida u poslovanje HNB-a, a ne montarni sustav. Sada u HDZ-u uzimaju ovu situaciju kao alibi da ne glasaju za ovaj zakon', smatra naš sugovornik u Mostu.

Rasprava o izmjenama Zakona o HNB-u u međuvremenu je provedena u sabornici, ali u raspravi je sudjelovalo samo četvero Mostovih zastupnika. 'Vlada je donijela mišljenje da se ne raspravlja o ovom Konačnom prijedlogu zakona o HNB-u u Saboru temeljem toga da je potrebno mišljenje Europske središnje banke. Mi već imamo dva mišljenja koja su javna, a svi u materijalima imate i poveznicu na ta mišljenja. Smatram da nam ne treba i treće mišljenje Europske središnje banke kako bi mi u biti zapravo saznali što to HNB u Hrvatskoj radi', kazala je u raspravi Mostova Ivana Ninčević Lesandrić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal