ZBOG POLITIČKE KORUCIJE SMIJENJEN VRBOŠIĆ

HDSSB-ovci odnijeli opremu za snimanje sjednice, piće i kiflice

19.02.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Odlukom većine od 13 vijećnika Gradskog vijeća Osijeka, s mjesta predsjednika po hitnom je postupku razriješen je dr. Josip Vrbošić, a na njegovo mjesto izabran je nezavisni vijećnik Miroslav Šimić. Epilog je to optužbi zbog nepotizma pri zapošljavanju troje članova obitelji Vrbošić u gradskom komunalnom poduzeću Vodovod Osijek d.o.o., što je koincidiralo s ustupcima dr. Vrbošića vladajućem HDSSB-u u Gradskom vijeću te, napokon, njegovu prelasku u političku stranku Branimira Glavaša.

Razrješenju je prethodila žustra rasprava u kojoj su HDSSB i njegovi sateliti, podržani tajnicom Grada Jadrankom Nikolov, tvrdili kako se predsjednika Vijeća ne može razriješiti prije nego li mu se omogući rok od osam dana za očitovanje o tom zahtjevu.

Međutim, oporbeni vijećnici koji su danas s 13 glasova među 25 vijećnika činili većinu u Vijeću, to nisu osporavali, nego su za smjenu predsjednika pronašli uporište u drugoj točki Poslovnika, koja im omogućuje odlučivanje po hitnoj proceduri, a tada osmodnevni rok nije nužan. S time se nije složila tajnica Grada, no puklo je već pri utvrđivanju dnevnog reda sjednice. Naime, dr. Vrbošić nije u nj htio uvrstiti prijedlog većine vijećnika o njegovoj smjeni. Stoga su oporbeni vijećnici odbili podržati ostale točke, pa kako za dnevni red nije bilo dovoljno glasova, Vrbošić je prekinuo sjednicu i HDSSB-ovci su napustili vijećnicu, odnoseći sa sobom opremu za snimanje sjednice te kiflice i pića iz bifea, što se tradicijski nudi u pauzama sjednice.

Kako je u vijećnici ostala većina vijećnika dovoljna za odlučivanje, prekid sjednice proglasili su nepravovaljanim i nastavili je pod predsjedanjem potpredsjednika Gorana Mikana. Imenovali su zapisničara i po hitnom postupku, zbog izvanrednih okolnosti u kojima je dr. Vrbošić političkom korupcijom Gradu nanio nesagledivu štetu, većinom glasova smijenili dosadašnjeg i za novog predsjednika izabrali nezavisnog Miroslava Šimića, izabranog s liste Nove osječke priče Gordana Matkovića

Dr. Vrbošić je, želeći valjda impresionirati javnost, dvaput izražavao spremnost snositi političku, pravnu i svaku drugu odgovornost za zakonitost vođenja sjednice, tumačeći da Poslovnik ne predviđa mogućnost njegove smjene na današnjoj sjednici, na što mu je vijećnik HDZ-a Josip Škorić odgovorio da Poslovnik ne predviđa niti političku korupciju, a ona se ipak dogodila.

Poentirali su vijećnici Anto Đapić i Biljana Borzan, ustvrdivši kako se HDSSB upire nametnuti svoju volju svjestan da je izgubio većinu u Vijeću, što je jedini razlog zašto izbjegavaju traženu točku staviti na dnevni red.

'Da znate da imate većinu, svega ovoga ne bi bilo. Jako dobro znam da nije lako gubiti većinu, ali čovjek mora to izdržati i ostati dostojanstven i skroman. Zato apeliram da ne pravite cirkus od sjednice', rekao je Đapić, a Borzan dodala kako ju je stid što ju je Vrbošić nasamario na prošlim lokalnim izborima, kada ju je uvjerio da ima čiste ruke te je i SDP stao iza njegove kandidatura za gradonačelnika. Zamjerila mu je što sada, svjestan da je izgubio većinu u Gradskom vijeću, i dalje inzistira na zadržavanju mjesta predsjednika Vijeća koje, uzgred, donosi mjesečnu naknadu od 4.700 kuna.

Budući da su planirani izvjestitelji za preostale predložene točke dnevnog reda napustili sjednicu, Gradsko je vijeće danas odlučilo samo o smjeni dr. Vrbošića i izboru Šimića za predsjednika, te o smanjenju komunalnog doprinosa radi lakše legalizacije nezakonito izgrađenih objekata.

Na kraju sjednice Đapić je ustvrdio kako je HDSSB-u u gradu bilo dopušteno činiti sve, pa i kršiti zakone te se istodobno predstavljati mjerilom svih vrijednosti i moralnom vertikalom.

'Njihovo napuštanje sjednice izraz je političkog kukavičluka, jer su se gospoda prvi put našla u ovakvoj situaciji. Iznenađen sam da je kolega Vrbošić, koji je našu zemlju predstavljao kao veleposlanik gotovo puno desetljeće, dopustio da stvar dođe do ove točke i pokazao kako ne poštuje niti minimum demokratičnosti i volje većine u Gradskom vijeću. Evidentno je da su mu prsti bili u pekmezu, kao i stranci kojoj je pristupio. To je nepotizam bez presedana. Čim se u javnosti stvorila klima da tako dalje ne ide, kukavički su se povukli, umjesto da su se argumentima branili od kritike. A pobjegli su ne zato što su htjeli zaštititi Vrbošića – on im ionako ništa ne znači – nego što se otvorila rasprava o njihovim postupcima, za koju nemaju argumentiranih odgovora', zaključio je Đapić.

Vijećnik HNS-a, inače koalicijskoj partnera HDSSB-a u Vijeću, Zoran Ranđelović, ustvrdio je da je 'kap koja je prelila čašu bila kada Vrbošić nije dopustio nadopunu dnevnog reda, a što je tražila većina vijećnika'.

Na kraju, novi predsjednik Gradskog vijeća, Miroslav Šimić, zaključio je da u Osijeku nema nikakve krize vlasti te izrazi namjeru suradnje s legalno izabranim gradonačelnikom.

'Kako god ovaj slučaj pravno završio, zadovoljan sam što je većina u Gradskom vijeću pokazala javnosti da Osijek ne može biti grad korupcije i nepotizma koji će se u medijima pojavljivati samo po lošem glasu. Upravo smo pokazali potpunu netoleranciju prema takvim pojavama. Osijek je grad pristojnih ljudi i vjerujem da ću to pokazati u ovom kratkom ostatku mandata koji je preda mnom', rekao je Šimić.