nova pravila

HDSSB će djelovati kao političko-poslovna kompanija, a povjerenici će voditi 'franšize'

04.10.2017 u 12:00

Bionic
Reading

HDSSB će ubuduće djelovati kao političko-poslovna kompanija i po modelu franšize. Stranka je politička poslovna kompanija koja djeluje od Iloka do Ilove, opisao je izmjene statuta v.d.predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš, koji će na predstojećem stranačkom izbornom saboru najavljenom za nedjelju biti i jedini kandidat za njezina čelnika

Glavaš je uvjeren kako će se takvim korekcijama 'poboljšati efikasnost i djelovanje HDSSB-a te omogućiti ne samo ostanak na političkoj sceni, nego i da ponovno postane respektabilna politička snaga'.

Iako je Glavaš, kako je već nešto ranije i sam priznao, razmišljao o povlačenju iz političkog života, odlučio je 'dati sve od sebe' da se stranka vrati na pozicije otprije deset godina. Stranačkog utemeljitelja Glavni odbor HDSSB-a za vršitelja dužnosti predsjednika imenovao je početkom srpnja, nakon što je dotadašnji predsjednik Dragan Vulin podnio neopozivu ostavku na tu dužnost i članstvo u stranci, prozivajući Glavaša da stoji iza svih napada na stranačko vodstvo.

Novoj stranici, koju HDSSB planira okrenuti nakon izbornog sabora, prethodilo je raspuštanje stranačkih ogranaka u Slavoniji kako bi se revidiralo članstvo. Odlukom Predsjedništva iz stranke su isključeni bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, bivši glavni tajnik HDSSB-a Davor Boras, bivši član Predsjedništva Darjan Rudan i aktualni županijski vijećnik Velimir Golub. Time je, rekao je ranije Glavaš, završen proces unutarstranačkog raslojavanja i čišćenja.

HDSSB će, prema statutarnim izmjenama, objasnio je, djelovati putem povjerenika od najnižih razina, mjesnih odbora i gradskih četvrti sve do županija. Dosadašnjih županijskih, gradskih i općinskih odbora neće biti.

'Novina je ta da predsjednik stranke imenuje i razrješava povjerenike, a naročito je bitno to da su oni potpuno samostalni u političkom radu, uz obvezu poštivanja programa stranke i statuta. Oni sastavljaju liste, u što se predsjednik neće miješati. Ekonomskim rječnikom, daje se sloboda primateljima franšize da djeluju onako kako smatraju najbolje. Ne odgovaraju nikome, nemaju šefova, u smislu da je općinski povjerenik odgovoran županijskom. Odgovorni su sebi i predsjedniku stranke. Takvu slobodu nema nijedna hrvatska politička stranka', rekao je Glavaš, piše Večernji.hr.

Članom HDSSB-a po novom Statutu moći će postati samo onaj koji na terenu skupi preporuke najmanje dva člana, jednog predstavnika stranke iz te jedinice lokalne samouprave te još jednog, u kojoj živi taj kandidat. Predsjedništva više nema, kao ni Suda časti, a Izvršni odbor će biti drugi filtar koji će se očitovati o svakom potencijalno novom članu.

  • +10
U pratnji stranačkih kolega Branimir Glavaš stigao u Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Mene apsolutno ne zanima hoće li određena organizacija koju vodi povjerenik djelovati centristički, lijevo ili desno od centra, to je njegova sloboda odlučivanja, kakvu nisu dobili, niti će dobiti u bilo kojoj političkoj opciji', nastavio je on te dodao kako su 'prošla vremena da u stranku može ući svatko s ulice', a vodstvo ne zna koga je primilo.

Onaj HDSSB-ovac kojega se jednom izbaci iz stranke, po novom, više se neće moći vratiti u nju. Zahtjev za ponovno uključivanje moći će se predati tek godinu dana nakon izbacivanja. Koliko ukupno članova trenutno broji HDSSB, Glavaš nije mogao precizirati. Rekao je kako je 'članstva više nego što ga ima nova stranka Vesne Pusić ili HNS ili HSLS'.

'Članstvo nije realan pokazatelj. Dosad se baratalo brojkama i do 35.000 ljudi, slalo se pred izbore toliko pisama, a više od 40 posto ih se vraćalo jer takve osobe ne žive ili nisu nikada živjele tamo. Na stotine su i umrle. Članstvo je neuredno vođeno. Ne znam točan broj, očekujem ih barem 200 (na izbornom saboru)', odgovorio je Branimir Glavaš, a ne želi da se shvati da je 'HDSSB postao trgovačko društvo'.