UGOVOR S EIB-OM

HBOR dobio zajam od 800 mil. eura

24.03.2014 u 14:33

Bionic
Reading

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) zajam od 800 milijuna eura, a danas su čelnici tih dviju institucija potpisali ugovor o prvoj tranši zajma u iznosu 400 milijuna eura.

Od toga je 250 milijuna eura namijenjeno financiranju malog i srednjeg poduzetništva, a 150 milijuna eura za projekte javnih i privatnih srednje kapitaliziranih poduzeća koja ulažu u projekte temeljene na znanju, infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Ugovor o zajmu potpisan je u okviru prezentacije rezultata EIB-a za 2013. godinu i aktivnosti te banke u Hrvatskoj.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco izvijestio je da je EIB lani za potporu gospodarstvu osigurao 75,1 milijardu eura , što je 37 posto više nego 2012. godine. Pri tome se na prostor EU-a odnosi 67,1 milijarda eura, što je 42 posto više nego 2012. godine.

U Hrvatskoj je EIB tijekom 2013. godine sklopio ugovore o financiranju u visini 633 milijuna eura. Usporedbe radi, 2012. godine ukupna vrijednost ugovora bila je 300 milijuna eura, a 2011. godine 305 milijuna.

Gledano po sektorima, od 2009. do 2013. godine, 73 posto zajmova EIB-a u Hrvatskoj odnosi se na manje i srednje projekte, 13 posto na promet i telekomunikacije, a 11 posto na vodoopskrbu, odvodnju, kruti otpad i urbanizaciju. Preostali udio zauzimaju projekti iz energetike, proizvodne i uslužne djelatnosti i poljoprivredu te obrazovanje i zdravstvo.

Ministar financija Slavko Linić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je kako su zajmovi EIB-a dragocjeni u situaciji u kojoj domaća poduzeća zbog prezaduženosti i slabe kapitalizacije imaju problema s realizacijom komercijalnih zajmova. Linić ističe kako povećanje vrijednosti ugovora o financiranju između Hrvatske i EIB-a govori o tome što za Hrvatsku znači biti članica Europske unije.

Očito je da ćemo na raspolaganju imati značajna sredstva, po povoljnijim uvjetima nego što nude poslovne banke, a to je velika pomoć za realizaciju infrastrukturnih programa, velike tvrtke, lokalne samouprave i male i srednje poduzetnike, smatra Linić.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, pak, nada se da će sredstva iz danas potpisane tranše zajma biti brzo potrošena i da će ubrzo biti potpisan novi ugovor. Kovačev ističe da je EIB zadnjih godina najvažniji HBOR-ov partner.

EIB je institucija Europske unije u vlasništvu 28 država članica. Osnovana je sa zadaćom dugoročnog kreditiranja, a svoja sredstva stavlja na raspolaganje za potrebe ulaganja koja doprinose ostvarivanju ciljeva politike EU-a. U grupaciji EIB-a je i Europski investicijski fond.