MATEMATIKA ZLOČINA

Haški sud osudio 67 Srba na 1.125 godina zatvora

03.12.2012 u 07:23

Bionic
Reading

Srpski mediji pozabavili su se haškom matematikom i izračunali da je Međunarodni sud za ratne zločine od osnivanja osudio 89 osoba na 1.380 godina zatvora, od čega najveći broj čine Srbi, koji su osuđeni na ukupno 1.125 godina, javlja b92.net. Svi ostali zajedno su osuđeni na ukupno 255 godina

U Haagu je, dakle, za prostor bivše Jugoslavije dosuđeno 1.380 godina zatvora za 89 osuđenih osoba: 67 Srba (ukupno 1.125 godina zatvora); 14 Hrvata (183 godine zatvora); pet Bošnjaka (41 godinu zatvora); dvojica Albanaca (19 godina) i jedan Makedonac na 12 godina.

Odvjetnik iz Hrvatske Željko Olujić komentirao je taj izračun tvrdnjom da je Haški sud politički sud koji je kažnjavao u skladu sa stavom politike koja je govorila da su Srbi najviše krivi, pa Hrvati, a zatim svi ostali.

'Politika je stalno bila prisutna i u sudu, a ne samo u tužilaštvu, koje zbog pravičnosti i objektivnog utvrđivanja materijalne istine nije smjelo biti. Upravo ti nedostaci doveli su pravdu do rugla, pa ovaj sud neće ostati u povijesti upisan kao sud pravde. U njemu su odlučivali politički stavovi velesila', kazao je Olujić.

B92.net prenosi i njegovu izjavu u kojoj kaže kako je na ishod suđenja utjecalo i to što su angažirani suci iz cijelog svijeta koji nisu dovoljno poznavali specifičnost događanja na prostoru bivše Jugoslavije, a da je suđenje dodatno otežavala dislociranost od mjesta zločina i službeni jezik suda.

Odvjetnik Ante Nobilo, koji je zastupao generala HVO Tihomira Blaškića, tvrdi kako se u svakom od procesuiranih predmeta Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju može naći 101 zamjerka.

'Haški sud je krenuo od procjene CIA-e da su Srbi krivi 70 posto, Hrvati 20, a Bošnjaci 10 i da su održavali taj balans koji su trebali 'pokriti' trojica hrvatskih generala, ali nije ispalo kako su arhitekti to zamislili po procjenama CIA-e. Ali te procjene nisu problematične s obzirom na to da su Srbi vodili rat u RH i BiH preko marionetskih država i najveća odgovornost je objektivno na njima', ističe Nobilo.