PROGRAM MINISTRA KULTURE

Hasanbegović: Ključno je pitanje konsolidacije i stvaranja nove nacionalne paradigme

22.01.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Uz ekonomsku konsolidaciju države ključno je pitanje stvaranja nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe, poručio je kandidat za novog hrvatskog ministra kulture Zlatko Hasanbegović za sarajevski 'Dnevni avaz'

U kratkoj izjavi za 'Dnevni avaz' Hasanbegović je kazao i kako Bosna i Hercegovina za Hrvatsku predstavlja najvažniju zemlju regije pa će nova vlada na nju obratiti posebnu pozornost.

'Ali ključno je pitanje konsolidacije i stvaranja nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe', kazao je Hasanbegović koji je konstatirao kako nema ničega neobičnoga u činjenici da je on kao Bošnjak dospio do pozicije hrvatskog ministra kulture s obzirom na tradiciju tog naroda u Hrvatskoj.

Komentirajući položaj Bošnjaka u Hrvatskoj on je ocijenio kako je status svih nacionalnih manjina u zemlji 'solidno riješen' te kako se na postojećim temeljima može raditi da bi on bio još bolji.

Kazao je kako će nova vlada težiti boljem odnosu sa susjedima pa tako i sa Srbijom dodajući kako je napotrebno medijski napuhana tema o naoružavanju.

'BiH je za Hrvatsku najvažnija zemlja u regiji i nastavit ćemo s razvijanjem odnosa i apsolutno je podržavati. Strateški je važno za Hrvatsku da BiH postane članica Europske unije i u tom smislu smo podrška', kazao je Hasanbegović.