PROCJENE ANALITIČARA

Hasanbegović i Tomašić će 'počistiti' desnicu, ali postoji jedna opasnost za HDZ

26.07.2016 u 08:33

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić blizu dogovora s novim vodstvom HDZ-a oko zajedničkog nastupa na sljedećim parlamentarnim izborima, a očekuje da bi dogovor mogao biti postignut najkasnije do srijede, tportal je istražio mogu li donedavna predsjednica Hrvatske stranke prava i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević te tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, favorit desnice, biti dovoljni HDZ-u da uzme najveći dio glasova desnice, a da pritom pravašima i drugim desničarima ne ostane skoro ništa, odnosno da njihovi predstavnici ne uđu u Sabor

Prema mišljenju politologa Anđelka Milardovića, HDZ s novim čelništvom, točnije novim predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem, nije spreman ući u trgovinu s pravašima te ostalim strankama desnice, već se bazirati na dobro prokušane favorite poput Ruže Tomašić, s kojom čelni ljudi HDZ-a Andrej Plenković i Davor Ivo Stier već dvije godine dobro surađuju u Europskom parlamentu, stoga ova inicijativa i nije neočekivana.


'Pritom će novo vodstvo HDZ-a, pored Tomašić, ozbiljno računati na Hasanbegovića, favorita desno orijentiranih birača. Ono što je znakovito na hrvatskoj političkoj sceni jest sveprisutno konvertitstvo. No ukoliko se vodimo zdravorazumskom logikom, takvo preobraćenje je normalno ako je u pitanju interes države, no bojim se da su kod nas jedino bitni vlastiti interesi i da se pritom političari ne vode moralom i etikom, stoga su mogući raznorazni savezi i koalicije čiji su temelji postavljeni u parcijalnim interesima, a ne interesima za opće dobro. Ovdje je riječ o trgovačkim trakavica-koalicijama, u koje ulaze pojedine stranke radi ostvarenja svojih parcijalnih interesa. U političkoj teoriji ovakve su vlade po definiciji nestabilne, a svaki problem koji se pojavi tijekom mandata može dovesti do generiranja konflikta', kazao je u razgovoru za tportal Milardović, dodajući kako se još uvijek ne zna što će biti s HSP AS-om i da postoji šansa da u pregovorima ta stranka kao uzdanica tvrdokorne desnice ispadne iz igre jer novo čelništvo računa na novog miljenika desno orijentiranih birača, Hasanbegovića.

HDZ-ov paradoks u prezentaciji


Milardović je, analizirajući moguće koalicijske dogovore, naglasio kako je upitna suradnja HDZ-a i HSP AS-a, pogotovo nakon što je Ćorić ovih dana izjavio kako su nemoguće šanse za parcijalnu koaliciju s HDZ-om. Štoviše, podsjeća Milardović, glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić je kazao kako je takva koalicija moguća ili u svim izbornim jedinicama ili je neće biti.

Ono što Milardović ističe kao nekonzistentnost kod 'briselskog Plenkovića' i 'zagovornika demokracije zapadnoeuropskog tipa' jest to da novi čelnik HDZ-a pokazuje znakove paradoksa između onog kako predstavlja Hrvatsku u Europskom parlamentu i onoga kako se postavlja u Hrvatskoj, a što sve više ukazuje na, kako kaže tportalov sugovornik, nedostatak stranačke demokracije koja je ključna u poimanju demokracije.

Tportalov sugovornik, govoreći o predizbornim koaliranjima, nije propustio istaknuti kako je prije svega nužno provesti izbornu reformu jer, kako kaže, 'sve dok toga ne bude, imat ćemo tiraniju politike manjine koja će se mijenjati svake četiri godine, a da građani zapravo neće moći utjecati na to'.

'Ono što nam treba jest stabilan izborni sustav koji je uvjet stabilnom političkom sustavu, a sve ostalo bazira se na osobnim interesima i političkoj kupovini te se stvari neće promijeniti dok god bude trajao sadašnji politički sustav u Hrvatskoj, kao nakaradna tiranija manjine nad većinom građana. Model je uspostavljen tako da cementira i štiti tranzicijske profitere, a kojima se ne može napraviti ništa demokratskim postupkom', zaključio je Milardović.

Opasnost za HDZ - 'propali' glasovi pravaša mogu koristiti SDP-u


Politički analitičar Žarko Puhovski je pak vrlo kratko proanalizirao mogućnost da u HDZ-ovom preslagivanju i predizbornom koaliranju pravaši nestanu s političke scene, odnosno ne uđu u Sabor, mišlju kako pritom HDZ može dobiti, ali i izgubiti.

'Jednostavno rečeno, teško se pokriti dekom tako da istovremeno griješ glavu i stopala', pojednostavio je Puhovski, kazavši i kako je prema D'Hondtovoj metodi moguće da glasovi desnice odu SDP-u, upozorivši, kao i Milardović, na nužnost mijenjanja izbornog zakona.

Privlačenje malih stranaka korisno je i za izbornu matematiku jer su zakonske odredbe skrojene tako da 'kažnjavaju' rasipanje glasova, naznačio je Puhovski, istaknuvši kako je po D'Hondtovom sustavu sve što pada ispod pet posto plijen velikih stranaka.

'Primjerice, ako Ruža Tomašić u jednoj izbornoj jedinici osvoji tri posto glasova, dok je SDP u toj izbornoj jedinici najjača stranka, njezini će glasovi otići na drugu stranu političkog spektra', zaključuje Puhovski.

Valja napomenuti kako HDZ navodno ne namjerava sklapati klasične koalicije s partnerima, već će s odabranim strankama surađivati u pojedinim izbornim jedinicama. Primjerice, sa strankom Ruže Tomašić izaći će u Dalmaciji i Slavoniji, ali ne u Zagrebu i Istri. Na tim područjima Hrvatska konzervativna stranka neće izlaziti na izbore, već će svoje potencijalne birače pozvati da na izborima zaokruže HDZ.

Od ponedjeljka, pak, Domoljubna koalicija više ne postoji, a HDZ na izbore ide sam.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u jučer kako će HDZ na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno, dok će s pojedinim partnerima suradnju ostvariti po pojedinim izbornim jedinicama. Plenković je najavio da će dosadašnjim članovima Domoljubne koalicije, sredinom tjedna, dati stajališta stranačkih tijela. Upitan što će biti s suradnjom HDZ-a i HSP AS, Plenković je odgovorio da je HSP AS jedini partner koji je inzistirao na nacionalnoj koaliciji, kao i do sada.


437692,437455,431313,398322