sjever gaze

Hamasovo ministarstvo zdravlja: U izraelskim napadima na Džabaliju 110 poginulih

18.12.2023 u 17:24

Bionic
Reading

Najmanje 110 ljudi poginulo je u izraelskim zračnim napadima na Džabaliju na sjeveru Pojasa Gaze, objavilo je u ponedjeljak Hamasovo ministarstvo zdravlja, čime je prema novim podacima broj poginulih od početka rata narastao na 19.453, prenose svjetske novinske agencije

U Džabaliji, gdje se nalazi velik izbjeglički kamp, pogođeno je nekoliko stambenih zgrada, rekao je glasnogovornik ministarstva, dodajući kako vjerojatno ima još žrtava ispod ruševina. To nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora, piše agencija dpa.

Hamasovo ministarstvo zdravlja objavilo je u ponedjeljak da je u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze od početka rata 7. listopada poginulo 19.453 ljudi, prenosi AFP. Hamasova vlada, koja kontrolira Pojas Gaze od 2007., evidentirala je također 52.286 ozlijeđenih, po priopćenju ministarstva.

Po podacima od petka bilo je 18.800 poginulih. Džabalija, smatrana uporištem Hamasa, u središtu je intenzivnih borbi između izraelskih snaga i Hamasa. Po WHO-u, bolnica Kamal Adwan u Džabaliji gotovo je potpuno uništena.

Najmanje osmero pacijenata, uključujući devetogodišnje dijete, poginulo je zbog nedovoljne medicinske skrbi, objavio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na Twitteru u nedjelju navečer, prenio je Reuters. Izraelska stalna misija pri UN-u u Ženevi optužila je Tedrosa da pritom nije spomenuo da se Hamas "ukopao" u bolnici.

Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA / AFP / Profimedia

Izraelski vojnici su prije ulaska u bolnički kompleks bili u kontaktu s medicinskim timom kako bi organizirali evakuaciju većine bolnice, po misiji. Unatoč nekoliko upozorenja, deseci civila odbili su nekoliko poziva da napuste bolnicu. Privedeno je 90 "terorista", po izraelskoj vojsci.

"Izrael je također uništio terorističku infrastrukuru i pronašao mnogo oružja i obavještajnih dokumenata uključujući one skrivene u inkubatorima za nedonoščad", objavila je izraelska misija pri UN-u.