obitelj bibas

Hamas tvrdi da je Izrael u bombardiranju ubio taoce: bebu, njezina brata i majku

29.11.2023 u 17:23

Bionic
Reading

Pregovori u posljednjem trenutku između Izraela i Hamasa o produljenju primirja u Gazi zasjenjeni su u srijedu nepotvrđenom tvrdnjom Hamasa da su u izraelskom bombardiranju ubijeni 10-mjesečna beba i njezina obitelj koji su bili taoci u Pojasu Gaze.

Neposredno prije konačnog oslobađanja žena i djece talaca predviđenog primirjem, vojno krilo Hamasa priopćilo je da je najmlađi talac, beba Kfir Bibas, ubijena u ranijem izraelskom bombardiranju, zajedno s njegovim četverogodišnjim bratom Arielom i majkom Shiri.

Oca je također zarobio Hamas.

Izrael je rekao da provjerava tvrdnju koja je potencijalno eksplozivna budući da je riječ o najistaknutijim civilnim taocima koji još nisu oslobođeni.

Reuters nije mogao neovisno verificirati izjavu Hamasa. Rodbina je uputila poseban apel za oslobađanje obitelji nakon što su djeca i njihovi roditelji isključeni iz pretposljednje skupine oslobođene u utorak.

  • +7
Primirje u Pojasu Gaze Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Obitelji izraelskih talaca koje bi trebale biti oslobođene kasnije u srijedu ranije su obaviještene, a riječ je o posljednjoj skupini koja će biti oslobođena prema primirju osim ako ga pregovarači ne uspiju produžiti. Dužnosnici nisu rekli uključuje li dogovor i obitelj Bibas.

Palestinski dužnosnik ranije je za Reuters rekao da unatoč spremnosti obje strane da produže primirje, još nije postignut dogovor. Još su u tijeku razgovori s posrednicima Egiptom i Katarom, rekao je dužnosnik.

Glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao je da će Izrael razmotriti svaki ozbiljan prijedlog.

"Činimo sve što možemo kako bismo izvukli te taoce. Ništa nije potvrđeno dok se ne potvrdi", rekao je Levy novinarima u Tel Avivu. "Govorimo o vrlo osjetljivim pregovorima u kojima ljudski životi vise o koncu", dodao je. Nakon što se okonča oslobađanje taoca, nastavljaju se borbe, kazao je Levy, istaknuvši da će "ovaj rat završiti krajem Hamasa".