smrtonosni napad

Hamas potvrdio da su napadači u Jeruzalemu njihovi članovi

30.11.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Hamas je u četvrtak potvrdio da su dvojica Palestinaca, koji su odgovorni za smrtonosni napad ujutro na autobusnoj stanici na ulazu u Jeruzalem, pripadnici tog islamističkog pokreta

Hamas je priopćio da je "ta operacija prirodan odgovor na zločine bez presedana počinjene okupacijom", navodeći kao razlog izraelsku vojnu operaciju u Gazi i tretman palestinskih zatvorenika.

Teroristi su došli iz istočnog Jeruzalema i otvorili vatru na autobusnoj postaji tijekom jutarnje gužve na ulazu u Jeruzalem, ubivši najmanje tri osobe i ranivši osam drugih.

Prema Shin Betu, radi se o dvojici terorista braći Muradu i Ibrahimu Nemeru koji su bili osuđeni za terorističke aktivnosti i koji su pripadnici Hamasa.

Među ubijenima je i 24-godišnja trudnica Livia Dickman.

"Dvojica terorista u vozilu naoružana vatrenim oružjem pucala su prema civilima na autobusnoj stanici, a zatim su ih neutralizirale sigurnosne snage i obližnji civil", rekla je izraelska policija.

Teroristi su bili naoružani puškom M-16 i pištoljem.

  • +5
Pucnjava u Jeruzalemu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Ovaj napad dodatno osnažuje našu predanost i odlučnost da se nastavimo boriti protiv zločinačkog terorizma koji prijeti našim građanima", napisao je na X-u Benny Gantz, član izraelskog vojnog kabineta.

I američki veleposlanik u Izraelu osudio je ovaj najnoviji teroristički čin.

"Gnusan teroristički napad jutros u Jeruzalemu. Nedvosmisleno osuđujemo takvo brutalno nasilje", rekao je veleposlanik Jack Lew.

Napad je izveden dok su Izrael i Hamas u četvrtak u posljednjem trenutku postigli dogovor o produljenju šestodnevnog prekida vatre u Gazi za još jedan dan kako bi pregovarači mogli nastaviti raditi na dogovorima o zamjeni talaca držanih u obalnoj enklavi za palestinske zatvorenike.

Egipat i Katar vode pregovore o daljnjem produljenju primirja u Gazi za dodatna dva dana, rekla je Diaa Rashwan, čelnica egipatske Državne informativne službe.

Katar i Egipat posreduju u primirju između Izraela i Hamasa koje je na snazi od petka.

Hamas je najavio da bi tijekom dana trebao pustiti na slobodu 10 izraelskih talaca, među kojima su dvojica ruskih državljana.

Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa.

Prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.