odluke vlade

Hajduković: Mi sustav socijalne pomoći pretvaramo u 'križanca' bankara i lihvara

01.03.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) izjavio je u srijedu da se sustav socijalne pomoći u Hrvatskoj pretvara u „križanca bankara i lihvara“ zbog odluke Vlade da se država upiše na nekretninu primatelja socijalne pomoći, ako je posjeduju

„Mi sustav socijalne pomoći pretvaramo u 'križanca' bankara i lihvara kojima je klijent sirotinja, a dobiva pomoć za goli život koju mora vratiti nakon smrti“, izjavio je Hajduković tijekom iznošenje stajališta.

Smatra nedopustivim zakonske izmjene kojim će se država upisati na nekretninu primatelja socijalne pomoći, ako je posjeduju, podsjetivši da je zbog spomenute odredbe 530 primatelja odustalo od socijalne pomoći.

U Hrvatskoj ukupno ima oko 46 tisuća primatelja socijalne pomoći koji će morati pristati da im se država upiše na nekretninu čak i ako se radi u derutnoj kućici na Baniji ili u nekom drugom dijelu zemlje,  naveo je.

„Država ne daje socijalnu pomoć nego socijalni kredit....hoće li se država zaista spasiti ako se upiše na neku trošnu kućicu u Glini koje nema nikakvu tržišnu vrijednost?“, upitao je zastupnik Socijaldemokrata.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) u slobodnom govoru upozorio je na pad standarda građana do kojeg će doći zbog najavljenog poskupljenja u trgovinama od početka ožujka.

Inflaciju je 12,5 posto, no ona prehrambenih proizvoda iznosi 20 posto, dok Vlada na PDV-u ubire nekoliko stotina milijuna eura više nego prijašnjih godina, tvrdi zastupnik i smatra da se taj novac mora vratiti građanima, bilo kroz subvencije ili kroz druge oblike pomoći.

„Gdje su liste trgovaca koji su lovili u mutnome? Gdje su odluke da se zabrane državne subvencije onima koji imaju preveliku maržu, koji stvaraju ekstraprofit u dob najveće inflacije“, upitao je među ostalim Pavliček.