prometna izoliranost

Hajdaš Dončić pozvao Plenkovića da Dalmaciju uključi u Mediteranski koridor

22.08.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da se zauzme za uključivanje Dalmacije u Mediteranski prometni koridor a Rijeke i Istre u Baltičko-jadranski koridor, kako bi se izbjegla prometna izoliranost tih dijelova Hrvatske

"Pozivam premijera Andreja Plenkovića da Vlada preko ministra Olega Butkovića zauzme stav na Vijeću EU-a da se Dalmacija uključi na osnovni Mediteranski koridor, kako bi prestala biti prometno slijepo crijevo Europske unije. Tu prije svega mislim na željeznicu i na dvije najveće dalmatinske luke Split i Zadar," rekao je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare Splitu.

Založio se i da se Rijeka i Istra uključe u Baltičko-jadranski koridor, što bi omogućilo da se na taj koridor poveže i Dalmacija.

"To bi omogućilo da se Dalmacija i cijela Jadranska Hrvatska prometno integriraju s Europom pomorskim i željezničkim putem, što su jeftiniji i ekološki prihvatljiviji načini prijevoza" pojasnio je Hajdaš Dončić.

Tako bi se, osim iz fondova EU-a, mogli povući višestruko veći iznosi i iz zajedničkih sredstava, poput Instrumenta za povezivanje Europe.

Potpredsjednik SDP-a kaže kako je sada za to krajnji trenutak jer su u tijeku međuinstitucionalni pregovori na razini EU-a između Vijeća EU-a, Europskog parlamenta i Europske komisije, a zaključak je donio i Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta.

"Stoga pozivam premijera Plenkovića, između ostalog i kao čovjeka koji je podrijetlom Dalmatinac, da omogući Dalmaciji razvoj i mimo turizma," rekao je Hajdaš Dončić.

Uključivanje u osnovnu prometnu mrežu EU-a bio bi pokazatelj investitorima da Hrvatska i EU ozbiljno računaju i na razvoj drugih grana gospodarstva u Dalmaciji osim turizma.

Ako se sada Dalmacija, Rijeka i Istra spoje na osnovne europske koridore, mogle bi do 2040. godine, do kada je produžen rok za izgradnju osnovne Transeuropske prometne mreže EU-a, dobiti najmodernije luke i modernu dvotračnu elektrificiranu željeznicu.

"I sada vidimo strateški značaj Jadrana, kada se zbog ruske blokade Crnog mora, upravo naše područje razmatra kao alternativni pravac opskrbe", kazao je Hajdaš Dončić i istaknuo kako prometni koridori nisu stranačko nego nacionalno pitanje te se oko toga treba "uzdići iznad dnevnih okvira,".