PRODUBLJENO BEZVLAŠĆE

Haiti nema više predsjednika

08.02.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Michel Martelly zaključio je u nedjelju svoj predsjednički mandat bez predaje vlasti nasljedniku zbog odgode izbora na Haitiju što zemlju uranja u duboku krizu, točno 30 godina nakon kraja diktature obitelji Duvalier

Pred zastupnicima okupljenima u Kongresu, dosadašnji predsjednik napravio je bilancu petogodišnjeg mandata. 'Povijest će se sjećati usprkos raznim problemima kamena koji sam dodao izgradnji ljepšeg Haitija'.

Povijest 'će se sjećati i mojih neuspjeha za koje preuzimam odgovornost a među njima najviše žalim zbog odgođenih predsjedničkih izbora', dodao je u posljednjem obraćanju naciji.'

Izborni postupak zaustavljen je nakon osporavanja oporbe koja je osudila 'izborni državni udar' pripreman od izvršne vlasti.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 25. listopada kandidat vlasti Jovenel Moise skupio je 32,76 posto glasova nasuprot 25,29 posto Judea Celestina koji je rezultat nazvao "smiješnom farsom".

Drugi krug predsjedničkih i djelomičnih parlamentarnih izbora, prvotno predviđen za 27. prosinca, odgođen je u početku za 24. siječnja, potom do 24. travnja, što je spriječilo Michela Martellyja da prenese vlast nasljedniku 7. veljače kao što je nalagao Ustav.

Trideset godina nakon kraja diktature Duvalierovih, Haiti još uvijek ima problema organizirati izbore koji ne bi bili osporavani i kojima bi stanovništvo bilo zadovoljno.

Perspektiva dugoročnog bezvlašća nova je poteškoća za krhko gospodarstvo u najsiromašnijoj zemlji na Karibima.

Temeljem dogovora postignutog u posljednji trenutak uz pomoć Washingtona i drugih stranih sila parlament je trebao izabrati privremenog predsjednika u idućih nekoliko dana. No skupina kandidata iz prvog kruga predsjedničkih izbora odbila je taj zahtjev i zatražila da sudac Vrhovnog suda vodi taj postupak.

Kandidati predvođeni Celestinom vjeruju da zastupnici izabrani istog dana na problematičnim izborima u listopadu nemaju legitimitet nadzirati vlast ili birati predsjednika.