TRAKAVICA SE NASTAVLJA

Haider ipak primao novac od Gadafija

03.08.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Bez obzira na negiranje lihtenštajnskog tužitelja, austrijski mediji nastavljaju istraživati navodne račune ultradesničara Jörga Haidera, na kojima se nalazilo čak 45 milijuna eura, te dolaze do novih otkrića

Nakon što je jučer Dietmar Baur iz lihtenštajnskog tužiteljstva demantirao navode Profila o basnoslovnim iznosima koje je Haider čuvao na tajnim računima, na trenutak se činilo da je austrijski tjednik objavio priču koja ne drži vodu. U priopćenju koje je medijima poslao Baur stoji sljedeće: 'U dokumentima koje smo u Lihtenštajnu otkrili tijekom istrage ne postoje nikakve firme niti računi koji se mogu povezati s Jörgom Haiderom, kao ni s njegovim najbližim okruženjem.'

No drukčije javlja državni radio Ö1, pozivajući se na izvore u klagenfurtskom državnom odvjetništvu, koji tvrde da imaju iskaz svjedoka koji potvrđuje postojanje tajnih računa, kao i iznos od 45 milijuna eura. Bečki ljevičarski tjednik Falter također javlja da su istražitelji u posjedu dnevnika Waltera Meischbergera, bliskog Haiderovog suparnika, u kojem se spominju veliki iznosi koje je pokojni političar dobivao od živopisnog libijskog predsjednika Moamera Gadafija. Postojanje dnevnika je potvrđeno i Austrijskoj medijskoj agenciji (APA) iz bečkog tužiteljstva.

U svojem dnevniku se Meischberger poziva na razgovor s Franzom Koloinijem, bivšim šefom protokola Jörga Haidera, koji mu je ispričao za postojanje tajnih računa. Koloini pak izjavljuje medijima da je doista o tome razgovarao s Meischbergerom, ali komentirajući glasine koje su obojica čuli. O računima, kaže Koloini, ne zna ništa konkretno.

Austrijska ministrica pravosuđa Claudia Bandion-Ortner je također indirektno potvrdila postojanje Haiderovih tajnih računa. S druge strane, bivše Haiderove stranke, Slobodarska partija i Savez za budućnost, optužuju tjednik Profil za lažne informacije, istovremeno tvrdeći da oni o novcu i računima ne znaju ništa. Iz Profila pak izjavljuju da su i dalje uvjereni u točnost svojeg članka, u čije su istraživanje uložili tjedne, te da je lihtenštajnsko tužiteljstvo prethodno tvrdilo suprotno od onoga što je jučer priopćilo javnosti. Čini se da priča nije ni približno gotova.