'Samodopadne narikače'

Habijan: 'Sjetite se što je Milanović govorio o ženama u lijevoj koaliciji'

18.03.2024 u 10:42

Bionic
Reading

SDP-ova koalicija je po svojim temeljnim stavovima apsolutno neusklađena, rekao je u emisiji Studio 4 ministar gospodarstva Damir Habijan komentirajući parlamentarne izbore. Zastupnik suverenista Marijan Pavliček ustvrdio je da je Zoran Milanović u utrku krenuo s figom u džepu, a Radimir Čačić je naglasio da cijela koalicija stoji iza Milanovića

Ustavni sud je za danas je najavio da će se izjasniti o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića za premijera. Damir Habijan je ustvrdio da svi moraju poštovati odluku Ustavnog suda, kakva god ona bila.

'Ključno je kako će se postaviti političke stranke. U 21. smo stoljeću, kada odluka Ustavnog suda ne bi trebala doći u pitanje', rekao je Habijan u HRT-ovoj emisiji.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić naglasio je da ih je ovakva odluka predsjednika iznenadila te da oni koji tvrde suprotno - lažu.

'Iznenađen sam. Rekao bih da svi - osim Peđe Grbina, Orsata Miljenića, Siniše Hajdaša Dončića, Zorana Milanovića i eventualno još jedne ili dvije osobe - jesu iznenađeni. Svi koji tvrde da bi bilo što takvo očekivali - lažu', kazao je.

Marijan Pavliček, zastupnik suverenista, ustvrdio je da će Ustavni sud zabraniti kandidaturu Milanoviću.

'Mislim da će Ustavni sud danas zabraniti predsjedniku države sudjelovanje na izborima u smislu da bude nositelj liste. Rekao bih i ovako - predsjednik Milanović je napravio potez koji dugo nije zapamćen u hrvatskoj politici, ali nije bio jack do kraja', rekao je.

Optužio ga je da 'drži figu u džepu i rezervni položaj na Pantovčaku'. 'Nije njemu toliko stalo do boljitka Hrvatske, nego do osobnog položaja', dodao je.

'Sjetite se što je Milanović govorio ženama u lijevoj koaliciji'

Habijan je ustvrdio da je Milanovićeva kandidatura pljuska Peđi Grbinu te dodao kako se lijeva koalicija raspada. 'Imamo jedan proruski narativ, koji je u ovom trenutku - ako gledamo međunarodnu politiku - vrlo, vrlo opasan. Ja ne bih htio biti u tom društvu', rekao je.

'Sjetimo se što je dotični gospodin govorio o određenim ženama koje su dio ove koalicije. Ta koalicija se već raspada, Radnička fronta je izašla iz koalicije', kazao je.

Čačić je odgovorio Habijanu da se Grbin pokazao kao sposoban političar operiran od ega time što je prihvatio Milanovićevu kandidaturu.

'Malo ljudi bi u hrvatskoj politici pokazalo takvu razinu i sposobnosti susprezanja vlastitog ega kao što je pokazao Peđa Grbin u interesu građana Hrvatske i potrebe za promjenom', istaknuo je. 'Koalicija se ne raspada. Izlazak RF-a samo je učvršćuje', dodao je.

'Milanovićeva vlada najnesposobnija, Plenkovićeva najkorumpiranija'

Pavliček je istaknuo da nije došlo do pada biračkih opcija koje nisu dio dva velika bloka. Ustvrdio je da je Milanovićeva vlada bila nesposobna, a Plenkovićeva korumpirana.

'Jučerašnje ankete, koje su provedene u zadnja dva, tri dana, pokazuju da nije došlo do drastičnog pada drugih biračkih opcija. Trenutno imate lice i naličje iste politike. I Andrej Plenković i Zoran Milanović su proistekli iz MVP-a. Zoran Milanović je upamćen po tome što je bio na čelu najnesposobnije Vlade, a Andrej Plenković ostat će upamćen što je na čelu najkoruptivnije Vlade', rekao je.

'Mislim da je vrijeme, s obzirom na to da će biti velika izlaznost, za ove opcije koje nisu ni u jednom bloku. HDZ-ova koalicija je kvazidemokršćanski blok s pijunčićima od Hrebaka, Zekanovića do HNS-a i manjinaca', kazao je.

Čačić je dodao kako misli da će se neke stranke, koje su između ova dva bloka, ipak izboriti za mandate.

'Isto smatram da će se stranke koje se nalaze između ta dva bloka naći u teškoj poziciji, ali neke od njih imaju snage da u tome opstaju', dodao je.

'Idem u kandidaturu, nisam predsjednik države' - bilo bi puno čišće

Odgovarajući na pitanje vraća li nas ovakav narativ u politici u devedesete godine, Pavliček je kazao da HDZ pokušava mobilizirati svoje političko tijelo.

'Mislim da nas ovo ne vraća u 90-e godine. HDZ pokušava mobilizirati biračko tijelo, ali nemaju rezultata. Njihovi rezultati su sljedeći: 400 tisuća Hrvata manje, migranti prolaze kroz državu kao kroz švicarski sir, smijenili su 30 ministara, idu u Bruxelles bez svojeg mišljenja, tamo ga dobivaju pa se vraćaju nazad', rekao je.

Čačić je naglasio da okolnosti koje su dočekale vladu Zorana Milanovića nisu bile lake.

'Moram potvrditi da, po mom uvjerenju, daleko najuspješnija hrvatska Vlada bila je vlada Ivice Račana. Okolnosti koje su dočekale Milanovića su nešto drugo, ali ni one nisu bile lake. Bilo bi puno čišće da je poslana poruka - idem u kandidaturu, nisam predsjednik države, ali sigurno neću ja davati sud je li to ustavno ili ne', kazao je.

Habijan je ironično ustvrdio kako se Pavliček pokazao kao pravi suverenist kada se glasalo o pomoći Ukrajini te da je zaboravio na naše trenutke devedesetih.

'Kolega Pavliček nije baš najbolje pratio što se događa u Saboru, osim onog trenutka kada se glasalo o pomoći ukrajinskom narodu. Tada se doista iskazao kao suverenist i zaboravio naše trenutke devedesetih', dodao je.