'tomićevo pogledalo'

Pogledajte kako izgleda novi vidikovac na Plitvičkim jezerima

12.04.2024 u 17:12

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević u petak su otvorili novi vidikovac "Tomićevo pogledalo" na brdu Stubica, obilježivši tako 75. obljetnicu proglašenja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 45. obljetnicu njegova upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine

Vidikovac je smješten na poznatoj lokaciji na kojoj je hrvatski književnik i prevoditelj Josip Eugen Tomić pronalazio inspiraciju za svoje pjesme. S njega se pruža panoramski pogled na dio Gornjih jezera (vide se Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Veliko, Batinovac i Gradinsko jezero) i okolne vrhove,navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

"NP Plitivička jezera su najbolji primjer održivog turizma. U prilog tome ide smanjen broj posjetitelja u odnosu na ranije s ciljem očuvanja prirodnog bogatstva, jer upravo je zaštita prirode glavni smisao parkova. Očuvana priroda jedan je od najvažnijih resursa Republike Hrvatske", izjavio je tom prilikom ministar Habijan.

Uz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i najavljenu obnovu hotela, najvažniji posao nacionalnog parka tek slijedi - započinju zahtjevni restauracijski projekti na očuvanju sedrenih barijera i uklanjanju pregrada na rijekama i potocima što će rezultirati izmicanjem dijela staza, a sve kako bi se osigurao prirodni rast sedre i očuvanje prekrasnih jezera. Habijan je naglasio kako ulaganja u zaštitu prirode moraju biti prioritet.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posebno voditi računa o ulaganjima u planinarske domove i rekonstrukcije postojećih objekata. Na Risnjaku i Velebitu u planu je obnova planinarskih domova, a na Lastovu rekonstrukcija napuštene vojarne u posjetiteljski centar. Ta tri projekta planiramo realizirati tijekom naredne dvije do tri godine", zaključio je Habijan.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara se prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.