IZVOR IZ REAKTORA

Haaretz: Izrael testirao 'prljavu bombu' u pustinji

08.06.2015 u 18:49

Bionic
Reading

Izrael je nedavno izveo niz testova u južnom dijelu pustinje Negev o mogućim učincima napada 'prljavom bombom', objavio je list Haaretz u ponedjeljak. Ta se vrsta bombe sastoji od konvencionalnog eksploziva i radioaktivnog materijala

Testovi su izvedeni u okviru četverogodišnjeg projekta u izraelskom nuklearnom reaktoru u pustinjskom gradu Dimoni, navodi list.

Većina eksplozija bila je u pustinji, a jedna blizu postrojenja. Izvedeno je oko 20 eksplozija u kojima je detonirano između 250 grama i 25 kilograma eksploziva, zajedno s radioaktivnom tvari tehnecijem (99mTc) koja se koristi u medicini.

I dok fizička šteta ne bi bila velika, psihološki utjecaj bi bio vrlo velik, prenosi list neimenovani izvor iz reaktora.

Znanstvenici ističu da se radi isključivo o obrambenom projektu.

Prema pisanju lista, projekt Green Field kojega je svrha utvrditi utjecaj napada "prljavom bombom" na Izrael, zaključen je 2014.

Izvedeni su dodatni testovi pod nazivom Red House u kojima je analiziran scenarij kada bi radioaktivni materijal bio ostavljen na javnom mjestu bez eksplozije.