promet

Gužve na graničnim prijelazima i višesatna čekanja na ulazu i izlazu iz Hrvatske

21.08.2021 u 11:57

Bionic
Reading

Putnici na izlazu iz Srbije prema Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Bajakovo – Batrovci, čekaju više od tri sata, u koloni dužoj od četiri kilometara, javljaju reporteri u subotu prijepodne s lica mjesta. Slična je situacija i na graničnim prijelazima s Mađarskom i Slovenijom

Po službenim podacima Auto-moto saveza Srbije (AMSS) na tom se prijelazu čeka oko 60 minuta, no dodaje se kako pored zadržavanja na srbijanskoj granici treba dodati vrijeme koje se provodi na hrvatskim prijelazu, a koje se „u ovim danima pojačanog prometa najčešće mjeri satima“.

Putnicima se sugerira da koriste manje granične prijelaze kod Šida, Sota, Bačke Palanke, Ljuba, a najmanji je promet na sjeveru na granici kod mjesta Sonta i Bezdan.

Ogromne su gužve i na graničnim prijelazima prema Mađarskoj, gdje se također čeka u kilometarskim kolonama po više sati. Najopterećeniji je granični prijelaz Horgoš – Röszke na sjeveru Vojvodine.

HAK: Višesatna čekanja na GP-ima sa Slovenijom

Višesatna čekanja zabilježena su na graničnim prijelazima sa Slovenijom u oba smjera, izvijestio je oko 10 sati Hrvatski autoklub (HAK).

Na A2 Zagreb-Macelj zbog gužve na graničnom prijelazu Macelj kolona vozila kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije, duga je oko jedan kilometar.

I na A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva kolona vozila kraj graničnog prijelaza Rupa u smjeru Slovenije je oko jedan kilomera.

Zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona vozila koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon, duga je oko dva kilometra.

HTZ turistima dijeli vodu

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u subotu organizira dijeljenje vode na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Rupa, za turiste koji će tijekom dana ući u našu zemlju, priopćio je HTZ.

Akcija se provoditi ove, ali i iduće subote na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Rupa, od 9 do 13 sati, a voda će se, ovisno o procjeni na terenu, dijeliti i turistima na izlazu iz Hrvatske, navodi HTZ. Boce vode od 0,5l označene su i prigodnom porukom turistima „Stay safe!“, odnosno „Ostanite sigurni!“.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je kako ovom akcijom žele turistima, našim gostima, pokazati da smo zemlja ljubaznih i dobrih domaćina, te im se makar na simboličan način, zahvaliti na ukazanom povjerenju i odabiru Hrvatske kao kvalitetne i sigurne destinacije u kojoj će provesti svoj odmor.

"Gužve na granicama su velike što je dodatna potvrda kako smo se značajno približili rezultatima iz rekordne 2019. godine, a ovom malom gestom turistima, koliko je to moguće, želimo olakšati vrijeme čekanja“, kazao je Staničić.

Akcija dijeljenja vode organizirana je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske.