čelnik un-a na terenu

Guterres u Buči i u Iripinu, Moskva nastavlja ofenzivu u Ukrajini

28.04.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stiže u četvrtak u predgrađe Kijeva, u Buču, Irpin i Borodjanku, poprišta zločina za koje Ukrajinci optužuju rusku vojsku, u trenutku kada Moskva nastavlja svoju ofenzivu na istoku i na jugu Ukrajine

Kijev optužuje ruske snage da su počinile pokolje, nakon otkrića desetaka trupala u civilnoj odjeći na okupiranim mjestima s kojih se ruska vojska poslije povukla.

Dana 2. travnja novinari francuske novinske agencije AFP-a ugledali su strašan prizor: ulicu na kojoj su ležala trupla ubijenih civila. I UN je potvrdio "ubojstva i smaknuća" 50 civila, nakon dolaska njegova izaslanstva u taj grad.

U srijedu su kanadski zastupnici prihvatili izjavu u kojoj osuđuju "čine genocida nad ukrajinskim narodom" za koje je odgovorna Rusija, ističući da postoje "jasni i brojni dokazi o sustavnim i masovnim ratnim i zločinima protiv čovječnosti".

UN-ov glavni tajnik stigao je u Ukrajinu iz Moskve, gdje se kod Vladimira Putina zauzeo za primirje "u najkraćem roku".

Usto je rekao da je "zabrinut zbog izvješća o mogućim ratnim zločinima", ocijenivši da "zahtijevaju neovisnu istragu".

Velika Britanija je u srijedu pak pozvala saveznike Ukrajine da pokažu "odvažnost" i povećaju svoju vojnu pomoć, istaknuvši da je rat u Ukrajini "naš rat", a pobjeda Kijeva "strateški imperativ za sve nas".

"Teško oružje, tenkovi, zrakoplovi - zavirimo dublje u naše zalihe, ubrzajmo proizvodnju, moramo to učiniti", pozvala je u srijedu navečer u svom govoru u Londonu britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Ruski predsjednik je pak ponovno upozorio na bilo kakvo upletanje u ukrajinski sukob izvana, najavivši "brz i žestok" odgovor.

Ruske snage koje su prije dva tjedna pojačale ofenzivu na Donbas, priopćile su u srijedu da su bombardirale 59 ukrajinskih ciljeva.

Ukrajinska vojska je istodobno, što je rijedak primjer, priznala rusko napredovanje na istoku, u okolici Harkiva i u Donbasu, rudnom bazenu, kojega dio kontroliraju proruski separatisti od 2014.

"Pred nama su teški tjedni", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov u priopćenju objavljenom u srijedu.

Reznjikov je rekao da će ruska vojska, "već svjesna svog strateškog poraza, pokušati nanijeti što veće patnje" ukrajinskim vojnicima koje je pozvao da se "ne predaju".