ŠOKANTNA PORUKA

Guru: U silovanju djevojke krivnja nije jednostrana

09.01.2013 u 18:56

Bionic
Reading

Komentar jednog indijskog duhovnog vođe o tome kako djevojka koja je ubijena nakon grupnog silovanja u indijskom autobusu i sama nosi dio krivnje izazvao je zgražanje mnogih u toj zemlji, ali njegovo mišljenje odražava duboko ukorijenjen šovinizam koji dijeli velik dio društva. Guru Asaram Bapu poručio je kako u silovanju 'krivnja nije jednostrana'

Toga 16. prosinca 23-godišnja studentica fizioterapije i njezin prijatelj ostavljeni su u krvi na cesti, nakon što su nju silovali i pretukli u autobusu. Dva tjedna poslije od unutrašnjih je ozljeda umrla u singapurskoj bolnici.

'Krivnja nije jednostrana', rekao je ovaj tjedan svojim sljedbenicima guru Asaram Bapu i dodao kako bi napadači bili odustali da ih je studentica molila u ime Božje i rekla im da je 'slabijega spola'.

Takvo je gledište izazvalo ogorčenje u sve snažnijoj indijskoj urbanoj srednjoj klasi.

Prosvjednici spaljuju lutke s guruovim likom uz njegovo sjedište u zapadnoj Indiji, a Twitter je pun poruka u kojima ga opisuju kao 'srednjovjekovnog' i 'mizoginog'.

No on nije usamljen. Slično mišljenje izražavaju i vodeće ličnosti u društvu, ne samo rubne.

Neki su političari poručili učenicama da ne nose suknje, a ženama da se odijevaju skromno te da navečer ne izlaze.

Prije ovoga zločina koji je u prosincu izazvao val prosvjeda, bilo je uobičajeno da policija u slučajevima spolnoga nasilja okrivljuje ženinu odjeću ili činjenicu da je žena radila s muškarcima.