šef diplomacije

Grlić Radman u Vatikanu: Izražena zabrinutost za stabilnost zapadnog Balkana, tema bio i Stepinac

09.11.2022 u 20:44

Bionic
Reading

Vatikanski šef diplomacije Paul Gallagher izrazio je „stanovitu zabrinutost“ za stabilnost zapadnog Balkana, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji boravi u posjetu Svetoj Stolici.

Posjet je počeo na općoj audijenciji pape Franje, a potom razgovarao s nadbiskupom Gallagherom, vatikanskim tajnikom za odnose s državama, odnosno šefom diplomacije Svete Stolice.

Grlić Radman i Gallagher su potvrdili tradicionalne i povijesno neraskidive veze“ između Hrvatske i Vatikana, rekao je hrvatski ministar.

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini, a Gallagher je izrazio „stanovitu zabrinutost oko stabilnosti zapadnog Balkana“ te se složio da Europska unija treba biti snažnije uključena u integraciju tog područja, dodao je.

Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost BiH te jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana. Pozdravio je intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su „sačuvale BiH od destabilizacije“ i dale joj europsku perspektivu.

Grlić Radman je s Gallagherom razgovarao i o Alojziju Stepincu rekavši da su "Crkva i hrvatski narod snažno vezani za njegov život i mučeništvo“. Izvijestio je vatikanskog tajnika o namjerama Zagrebačke nadbiskupije za iduću godinu koja će biti posvećena zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu.

Iduće godine obilježava se 70. godišnjica Stepinčevog proglašenja kardinalom i 25. godišnjica njegove beatifikacije.

Grlić Radman će se u četvrtak susresti s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.