HLADNA I SKUPA ZIMA

Grijanje poskupjelo i do 46 posto

07.01.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Početkom godine poskupile su cijene grijanja iz toplana - u Zagrebu će prosječna cijena za kućanstva biti veća za 15,7 %, a u ostalim gradovima u kojima posluje tvrtka HEP-Toplinarstvo cijena će na godišnjoj razini prosječno porasti od 2,3 do 46,8 %

'Prosječna godišnja cijena toplinske energije za kućanstva bit će veća u Zagrebu za 15,7 posto, u Osijeku za 23,0 posto, u Sisku za 2,3 posto, u Velikoj Gorici za 46,8 posto, u Samoboru za 13,0 posto te u Zaprešiću za 12,9 posto', odgovorili su iz HEP-Toplinarstva na upit o novim cijenama nakon najnovije odluke Vlade o visini tarifnih stavki za toplinsku energiju.

Ta tvrtka obavlja djelatnost proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinske energije za 115.663 kućanstava i 5.895 poslovnih prostora u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku i Sisku.

Promjena cijena grijanja za kućanstva različita je od grada do grada, najmanje je povećanje u Sisku, u kojem se cijena posljednji put mijenjala 2004., dok se u Zagrebu nije mijenjala od 2002. U postotku je najveće povećanje u Velikoj Gorici, no i s tim je povećanjem nova cijena za kućanstva u tom gradu ista kao primjerice u Samoboru.

U Velikoj Gorici se krajem 2006. godine, iako je lokalna samouprava već bila odobrila povećanje, cijena grijanja prema mišljenju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) morala vratiti na razinu 2005., pa je stoga sada u postotku povećanje i najveće, za 46,8 posto. No, da prije nije bilo tog vraćanja cijene poskupljenje bi sada bilo kao i primjerice u Samoboru, objašnjava direktor tvrtke HEP-Toplinarstvo Robert Krklec.

Iako iznos računa za toplu vodu i grijanje ovisi o potrošnji, a to pak ovisi i o samoj zgradi i njenoj izolaciji, računica HEP-Toplinarstva pokazuje da će za stan od 60 metara četvornih u Zagrebu, račun za grijanje i toplu vodu mjesečno biti u prosjeku veći za oko 40 kuna, odnosno sa 253,35 kuna porast će na 292,93 kune, a na godišnjoj razini za oko 475 kuna (do sada 3.040 kuna, a po novome oko 3.515 kuna).

Iz HEP-Toplinarstva napominju da će cijene grijanja za poslovne prostore u svim navedenim gradovima u prosjeku biti veće za oko 18 posto.
Više cijene grijanja od početaka ove godine posljedica su nove Odluke o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za usluge energetskih djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom (objavljena u Narodnim novinama, br. 154/08) koju je Vlada donijela 19. prosinca prošle godine.

Ta se odluka odnosi i na ostale tvrtke koje se bave proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske energije, a u većini slučajeva radi se o promjeni obračunske jedinice - do sada se grijanje plaćalo paušalno po kvadraturi stana, a po novome se plaća naknada za energiju i za snagu po kilovatsatu, odnosno obračun i naplata se temelje na očitanja mjerila topline (koja mogu biti zajednička ili zasebna).

Kako tvrtke još uvijek vrše izračune u nekima, primjerice u požeškoj Tekiji, za sada još uvijek ne znaju kako će se to odraziti na cijenu za krajnje korisnike, a u nekima ne očekuju promjene.

S obzirom na izražavanje cijena u novim jedinicama u varaždinskom Termoplinu ne očekuju promjene za krajnje korisnike, napominju da će to ovisiti i samoj potrošnji kućanstava te da bi eventualne promjene mogle biti tek oko dva posto.

No, u Termoplinu, koji sa 17 kotlovnica toplinskom energijom opskrbljuje oko tri tisuće kućanstava, napominju i kako su analize za visinu tarifnih stavki rađene na staroj cijeni plina, a početkom ove godine cijena plina porasla je za 23 posto (dobavna cijena koju plaćaju Ini). U strukturi cijene toplinske energije oko 70 posto odnosi se na cijenu plina, pa se rade analize što donosi nova cijena plina u toplinarstvu, kažu u Termoplinu.

Jedina tvrtka koja će i dalje grijanje naplaćivati po kvadraturi stana je Toplana Karlovac i u tom će gradu cijene za kućanstva i poslovne prostore koji plaćaju po kvadraturi porasti za 21 posto, dok se cijena neće mijenjati za poslovne prostore koji plaćaju prema potrošnji.

No, i u toj tvrtki ističu porast cijene plina, koji u troškovima ima udio od 72 posto, pa će efekt poskupljenja na prihod tvrtke u konačnici biti tek oko 1,5 posto, kažu u Toplani Karlovac koja sa 192 toplinske stanice grije oko 7.600 stanova i oko 460 poslovnih prostora.