pokvarena idila

Grčki otočić Kastellorizo u Sredozemlju sprema se za rat: 'Evo, Turci će sutra napasti'

31.08.2020 u 10:49

Bionic
Reading

Otočić Kastellorizo, koji izranja iz tirkiznih voda istočnog Sredozemlja samo dva kilometra od turske obale, nimalo ne izgleda kao središte međunarodnog incidenta. A ni njegovi preplanuli stanovnici nisu zabrinuti, iako diplomatske napetosti rastu jer Turska, Grčka i njihovi saveznici pripremaju vojne vježbe u obližnjim vodama, što je zapravo pokazivanje mišića u sukobu oko prava na eksploataciju plina.

"Nitko se ovdje ne boji", kaže 45-godišnji Giorgos Karaganis. "Navikli smo na te političke igrice i to otočane ne izbacuje iz njihove rutine", dodaje. Karaganis je rođen na tom otoku s lučicom i pastelnim kućama. Njegov brod svaki dan siječe vode između Kastelloriza i turskog kopna, prevozeći turiste na otok i otočane u kupovinu.

"Radim ovo 30 godina, kao što je to moja obitelj radila prije mene. Nema razloga da se to promijeni", kaže. Trenutačno jedino pandemija koronavirusa donekle sprječava razmjenu između otoka i turskog grada Kasa s druge strane tjesnaca.

Pošto je pola od 500 stanovnika otoka u oružanim snagama, ljudi u vojnim odorama i kupaćim kostimima jednako šetaju uz obalu. Ali te vode, mirne poput ogledala, u suprotnosti su s međunarodnom nervozom oko prava na blago koje skrivaju ispod.

Kastellorizo je grčki otok koji je najudaljeniji od europskog kopna. Suha i stjenovita ispostava površine devet četvornih kilometara. Njegovi stanovnici odavno su se naviknuli da su glavna tema dugogodišnjeg grčko-turskog neprijateljstva, kaže 62-godišnja Foteini Dritsa, vlasnica suvenirnice.

Između grčkih otočana i Turaka preko puta "duboke su veze i prijateljstvo", naglašava. Zamjenik načelnika Stavros Amigdalos slaže se da "imamo dobre sa susjedima, zbratimljeni smo s gradom sa suprotne strane, zajedno organiziramo kulturne festivale, ekonomske veze su velike".

I dok se politički pritisak gomila u udaljenim prijestolnicama, "mi ostajemo mirni i ništa se ne mijenja u našoj svakodnevici", dodaje Amigdalos. Turska ratna mornarica ispratila je 10. kolovoza istraživački brod Oruc Reis u vode južno od Kastelloriza.

Bio je to odgovor na dogovor Grčke i Egipta potpisan četiri dana prije o razgraničenju pomorskih ekonomskih zona dviju zemalja. Ankari je 'pao mrak na oči' jer je Grčka pritom vode oko Kastelloriza navela kao svoje. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan odmah je rekao da neće dopustiti da se "Turska svede samo na obalu".

Direktor Grčke zaklada za europsku i vanjsku politiku (ELIAMEP) Panajotis Cakonas kaže da bi se dvije zemlje trebale obratiti međunarodnom tribunalu da im odredi morsku granicu. Prije toga obje zemlje pokazuju snagu vojnim vježbama i nastoje na svoju stranu privući što više saveznika.

"Vježbe se odvijaju na otvorenom moru, a život na otoku se ne mijenja", kazao je jedan pripadnik grčke obalne straže koji je želio ostati anoniman. "Tako je otkako se sam se rodio", kaže ribar Dimitries Ahladiotis. "Evo sutra će Turci napasti otok", dodaje smijući se.

U međuvremenu jedino što uzrokuje mreškanje u kristalno čistim vodama oko Kastelloriza morske su kornjače.