ZLATNA ZORA

Grčki neonacisti mame birače besplatnom socijalnom pomoći

18.05.2014 u 08:30

Bionic
Reading

Christos Papadimitriou 1980-ih je radio kao liječnik u bolnicama diljem Grčke i imao je strelovitu karijeru. Sada je u mirovini, ali radi kao neplaćeni medicinski savjetnik neonacističke stranke Zlatna zora, piše Financial Times

'Deseci tisuća Grka izgubili su pristup državnom zdravstvenom sustavu kada su ostali nezaposleni i ne mogu si priuštiti privatnu terapiju. Zlatna zora pokušava pomoći, tako da sam se prijavio kao volonter', rekao je Papadimitriou, liječnik obrazovan u Francuskoj, u svojoj skučenoj sobici za konzultacije u sjedištu stranke u Ateni.

Dr. Papadimitriou daje savjete pacijentima dva puta tjedno i preporučuje im stručnjaka s popisa od 150 liječnika koji nude svoje usluge besplatno osiromašenim pristašama Zlatne zore.

'Obitelji se ne cijepe, a psihijatrijsku pomoć je teško pronaći. Mreža Zlatne zore pomaže popuniti te praznine', dodaje doktor Papadimitriou.

Zlatna zora je eksplodirala na grčkoj političkoj sceni nakon razorne gospodarske krize koja je izbrisala više od četvrtine bruto domaćeg proizvoda te zemlje tijekom posljednjih pet godina i pogurala nezaposlenost iznad 26 posto. Njezini članovi su postali poznati po svojim prijetećim crnim košuljama, glasnoj antiimigrantskoj retorici i skupovima u nacističkom stilu.

Iako je program socijalne skrbi koji provodi dr. Papadimitriou slabo cijenjen, stranački čelnici se oslanjaju na njega kako bi pokušali uspostaviti duboke korijene u grčkom društvu u godinama koje dolaze, piše Financial Times.

Mekši pristup već je pronašao svoju 'publiku' među širokim pojasom grčkog stanovništva koje osjeća da ih je vlada napustila nakon krize te je bila prisiljena srezati socijalnu potrošnju u skladu s uvjetima koje joj je propisala međunarodna zajednica.

'Kriza je promijenila način na koji su birači u interakciji s političkim strankama', rekao je Antonis Ellinas, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Cipar.

'Čini se da je Zlatna zora pronašla način da ponudi nešto biračima putem svog socijalnog programa i da na taj način učvrsti svoju potporu', dodaje profesor za Financial Times.

Osim ove inicijative, aktivisti Zlatne zore redovno dijele hranu siromašnim obiteljima, pod uvjetom da su grčki građani, a ne imigranti.

Stopa nezaposlenosti u Ano Liosiju, dijelu Atene, čak je 70 posto, što je više nego dvostruko od državnog prosjeka.

'Sva naša šira obitelj će glasati za Zlatnu zoru, a tako će i mnogi drugi ovdje. Oni su za nas bili tu kada ni država niti druge političke stranke nisu', kazala je Angeliki Papadopoulou.

Očekuje se da će Zlatna zora na predstojećim izborima za Europski parlament dobiti 7 do 8 posto glasova, čime bi bila na trećem mjestu u Grčkoj.

Ilias Kasidiaris, bivši vojni komandos, član Zlatne zore, kandidirao se za gradonačelnika Atene na lokalnim izborima koji se održavaju 18. svibnja i 25. svibnja, a prema anketi objavljenoj prošlog tjedna, ima 12 posto glasova.

Iako grčko ministarstvo socijalne skrbi nije komentiralo ovu inicijativu, općenito, grčka vlada je pozdravila ove pro bono aktivnosti Zlatne zore, čime je smanjen pritisak na državni sustav.