13 SATI PREGOVORA

Grčka neće bankrotirati, odobreno 130 milijardi eura!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2012 08:17
  • Objavljeno 21.02.2012 u 08:17
Euri euro eurozona kriza dug

Euri euro eurozona kriza dug

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ministri financija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu nakon maratonskih pregovora odobrili Grčkoj drugi paket međunarodne pomoći vrijedan 130 milijardi eura, koji je toj zemlji potreban kako bi izbjegla bankrot u ožujku

Nakon 13-satnih razgovora, koji su počeli u ponedjeljak poslijepodne, a okončani u utorak rano ujutro, ministri financija dogovorili su mjere za smanjenje grčkog duga na oko 121 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. godine, što je blizu prvotnog cilja od 120 posto BDP-a, nakon što su privatni investitori u grčke obveznice pristali na veći otpis grčkih dugova.

Očekuje se da će privatni investitori u grčke obveznice pristati na gubitak od 53,5 ili više posto od nominalne vrijednosti tih obveznica. To je dio dogovora o zamjeni postojećih novim obveznicama, čime bi banke i drugi privatni ulagači Grčkoj otpisali oko 100 milijardi eura dugova.

Sporazum kojim se Grčkoj pod strogim uvjetima odobrava 130 milijardi eura pomoći trebao bi okončati višemjesečnu nestabilnost koja je uzdrmala eurozonu i spriječiti bankrot Grčke.

'Financijski obujam (grčkog paketa) je 130 milijardi eura, a udio duga u BDP-u 121 posto', rekao je Reutersu dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima.

Većina od 130 milijardi eura pomoći bit će iskorištena za financiranje zamjene postojećih novim obveznicama, po povoljnijim uvjetima, i za osiguranje stabilnosti grčkog financijskog sustava. Pritom je 30 milijardi eura namijenjeno za 'udobrovoljavanje' privatnih investitora za zamjenu obveznica, dok je 23 milijarde namijenjeno dokapitalizaciji grčkih banaka.

Daljnjih 35 milijardi eura odobreno je Grčkoj za financiranje otkupa njezinih postojećih obveznica, a 5,7 milijardi eura za plaćanje kamata.

Očekuje se da će se zamjena postojećih novim grčkim obveznicama provesti 8. ožujka i okončati tri dana kasnije, što znači da će 14,5 milijardi eura obveznica, koje Grčkoj stižu na naplatu 20. ožujka, biti restrukturirano. Zahvaljujući tome, ta članica eurozone izbjeći će bankrot.

Euro je skočio gotovo pola centa nakon što je Reuters izvijestio da je postignut dogovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi